Catalunya tanca la que és, probablement, la setmana més negra d'aquest any 2022, en la qual s'han registrat set homicidis consumats, la majoria d'ells a l'àrea metropolitana de Barcelona. Quan semblava que l'esfereïdora xifra de cinc homicidis en només tres dies no augmentaria més, se sumen a la macabra llista dos homicidis més, un d'ells a Empuriabrava (Alt Empordà) i l'últim aquesta passada nit, durant les festes de la Mercè de Barcelona. Amb aquests dos nous assassinats, ascendeix fins a la trentena la xifra de persones mortes de forma violenta a Catalunya aquest any. Repassem els set crims que, aquesta setmana de setembre, han commocionat la societat catalana, de més a menys recent. 

1. Un jove de 25 anys mort apunyalat durant les festes de la Mercè, a Barcelona

El setè i últim crim registrat a Catalunya ha ocorregut la matinada d'aquest diumenge, 25 de setembre, en el marc de les festes de la Mercè, la festa major de la capital catalana. Un jove de 25 anys ha mort apunyalat a escassos metres de l'avinguda de Maria Cristina, concretament entre el carrer Lleida i l'avinguda del Paral·lel. Els fets, que s'estan investigant, han ocorregut a dos quarts de quatre de la matinada. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha rebut l'avís i s'han desplaçat fins al punt on ha tingut lloc la mortal agressió, trobant-hi el jove amb vida, tot i que instants després ha entrat en parada cardiorespiratòria a causa de la gravetat de la ferida, sense que els sanitaris hagin pogut fer res per salvar-li la vida. Aquest crim ha estat seguit de forts aldarulls un cop finalitzades les activitats nocturnes de la festa major, tot i que l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha desvinculat aquesta agressió mortal dels aldarulls, destacant, però que la investigació policial és oberta i que "caldrà esperar-ne els resultats". 

2. Tirotegen una dona de 60 anys a casa seva, a Empuriabrava (Alt Empordà)

El sisè crim registrat a Catalunya ha ocorregut al municipi d'Empuriabrava (Alt Empordà). El passat divendres, 23 de setembre, un home d'uns 55 anys de nacionalitat estrangera irrompia a casa d'una veïna del municipi empordanès i obria foc contra ella en un tiroteig mortal. La dona, de 60 anys, va ser trobada morta al seu pis del carrer de la Noguera, poca estona després que succeïssin els fets, mentre el seu atacant intentava fugir direcció a França. Els Mossos d'Esquadra, en un dispositiu coordinat amb la Policia Nacional, van aconseguir localitzar l'individu i detenir-lo a la zona de Portbou, just abans que travessés la frontera amb el país veí. La principal hipòtesi dels cossos policials per explicar aquest crim és que es tractava d'un intent de robatori

3. El crim masclista de Campdevànol (Ripollès): un home de 36 anys mata a cops la seva parella, una jove de 21 anys

La jove Anna, una noia de 21 anys veïna del poble de Campdevànol (Ripollès) va ser assassinada a cops per la seva parella el passat dimarts, 20 de setembre. Un dispositiu del SEM va rebre una alerta i, en arribar a l'immoble, un pis situat al carrer Puntarró de la localitat ripollenca, van trobar al llit el cos sense vida de la noia. La víctima presentava clars signes d'haver mort violentament, de manera que es va alertar els Mossos d'Esquadra i una comitiva judicial. Hores després, es confirmava la detenció de la parella de l'Anna, un home de 36 anys anomenat Alberto amb qui la noia convivia i que, des de feia temps, la sotmetia a maltractament psicològic i físic, a més d'aïllar-la del seu entorn més proper. L'home, que ara ha ingressat a presó de forma provisional, va declarar a la policia que les contusions i lesions que tenia l'Anna van ser causats per una caiguda en bicicleta, per la qual ell va subministrar-li un medicament, sense "poder explicar-se" com va morir la noia. La policia investiga aquest assassinat com un crim masclista, el cinquè d'aquest any a Catalunya, i està a l'espera de confirmar si la noia feia dies que era morta i si, a més, també havia patit agressions sexuals. Aquest era el cinquè homicidi registrat a Catalunya en menys d'una setmana. 

4. La cuidadora d'una àvia de 85 anys l'assassina a cops, a Reus (Baix Camp)

Hores abans del crim masclista de Campdevànol, els Mossos d'Esquadra es presentaven en un pis situat al Camí Vell de Riudoms, a Reus (Baix Camp), on la cuidadora d'una dona de 85 anys assegurava que l'àvia havia caigut del llit i havia mort a conseqüència d'això. Tanmateix, les primeres investigacions dels Mossos d'Esquadra assenyalaven que l'anciana havia patit una mort violenta, i després de constatar que va ser la seva cuidadora qui va matar-la a cops, van detenir l'autora del crim, que ara és a presó. L'assassina de l'anciana també li robava els diners, de manera que se la investiga per un presumpte delicte continuat d'estafa. L'àvia va ser la quarta víctima mortal d'un seguit d'homicidis ocorreguts amb poques hores de diferència.

5. Una baralla entre famílies desencadena un tiroteig amb una víctima mortal, a la Mina (Sant Adrià del Besòs)

El dilluns 19 de setembre, un home de 44 anys moria tirotejat en mig del barri de la Mina, el més conflictiu de Sant Adrià del Besòs (Barcelonès). El crim venia motivat per una discussió entre dues famílies residents del barri enemistades des de feia temps. L'home va ser traslladat a l'hospital encara amb vida, però va acabar morint al centre sanitari a causa de la gravetat de les ferides de bala, que provenien d'una escopeta del calibre 12. El veí de la Mina era la tercera víctima mortal

6. Maten a trets una treballadora del bingo de Tortosa (Baix Ebre)

El mateix dilluns, 19 de setembre, l'Olga, una treballadora del bingo de Tortosa original de Badalona que s'havia traslladat per canviar d'aires, moria assassinada a sang freda per un grup de lladres que pretenien assaltar el local de jocs i apostes. Els lladres, dos homes, un d'ells menor, i una dona, van irrompre al bingo armats amb pistoles disposats a buidar les màquines i la caixa forta. Van obrir foc contra un client que els havia llançat un tamboret, ferint-lo a l'espatlla, i van disparar al cap a la treballadora del bingo, que va morir a l'instant. El menor ha ingressat en un centre i la dona a presó, mentre que el tercer assaltant ha aconseguit fugir. Aquest era el segon crim mortal des del dia anterior. 

7. Apunyalen al pit un home per robar-li el patinet elèctric, a l'Hospitalet de Llobregat

La primera mort violenta va ocórrer una setmana enrere, el passat diumenge, 18 de setembre, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), sense que res fes pensar que amb aquest es començaria a una setmana fosca a Catalunya. El Gabriel, un veí de la zona de Pubilla Cases, estava assegut en un banc quan un home d'origen magrebí que feia estona que molestava i causava xivarri va assaltar-lo per robar-li el patinet elèctric. L'home va resistir-s'hi, i aleshores, l'atacant va treure una arma blanca i va clavar-li una ganivetada mortal al pit, fugint del lloc dels fets amb el patinet de la víctima i deixant-la malferida i dessagnant-se al mig del carrer.