Xifra de rècord. A Catalunya, aquest 2023, s’han assassinat, segons les dades recollides per ElCaso.cat, gairebé 70 persones. En total, 67. Alguns casos, però, encara potser ni s’han conegut, i podrien fer créixer aquest macabre recompte. D’aquests casos, molts estan relacionats amb el tràfic de drogues i gairebé una quinzena encara no s’han pogut resoldre; o bé no s’han pogut fer detinguts o, en un cas, no s’ha localitzat el cadàver

No es disposa informació de tots, per l’opacitat dels Mossos d’Esquadra, que eviten donar detalls d’alguns casos, fins i tot els resolts, i que amaguen la nacionalitat de les persones detingudes o, en alguns casos, el tipus d’arma utilitzada. Gairebé la meitat, segons les dades recollides per ElCaso.cat, s’han comès amb arma blanca -ganivets, matxets, etc.- i més d’una desena, amb arma de foc. També s’han assassinat persones a cops o, a l’Alt Camp, per atropellament

La majoria de les víctimes són homes, 51, i s’han assassinat 16 dones. D’aquests crims, 14 han estat entre la parella, la majoria, dones assassinades per la seva parella -a, però també hi ha tres homes. Un assassinat per la seva parella, home, a Sant Sadurní d’Anoia -l’assassí encara no ha estat detingut-, un altre home assassinat també per la seva parella, a Sant Andreu de la Barca, i un home assassinat per la seva parella, dona, a Sant Adrià de Besòs. En aquest darrer cas, la dona va ser detinguda; si bé abans va intentar enganyar la policia assegurant que dos homes magrebins els havien assaltat a casa. 

Menys crims a Barcelona

A la ciutat de Barcelona s’han registrat tretze assassinats aquest 2023, una dada lleument inferior a la de 2022, on, segons les dades recollides per ElCaso.cat, es van assassinar quinze persones. A nivell nacional, però, les dades són molt més preocupants. L’any 2022 es van assassinar 42 persones i l’any 2021, també segons les dades recollides per aquest mitjà, 52. Les 67 víctimes d’aquest 2023 disparen tots els indicadors. Especialistes en seguretat, consultats per ElCaso.cat, asseguren que la tendència seguirà a l’alça a tot el país. 

Per posar una mica d’ordre, hem posat en una llista tots els crims coneguts aquest 2023, fins a 31 de desembre, sumant les dades oficials dels Mossos d’Esquadra i les dades aconseguides per ElCaso.cat.

La llista dels crims a Catalunya l’any 2023 

1. Una baralla amb armes blanques davant d’un magatzem a l’Hospitalet de Llobregat, el 5 de gener, deixa el primer mort de l’any. Encara no s’ha pogut resoldre.

2. Una baralla entre persones begudes, a Via Júlia, Barcelona, acaba amb un mort per arma blanca, la matinada del 6 de gener. Encara no s’ha pogut resoldre. La víctima era d’Hondures.

3. El dia 18 de gener, a Balaguer, un home mata la seva parella. La dona, de nacionalitat espanyola, va ser assassinada a ganivetades. L’home va ser detingut.

4. La matinada del 29 de gener una baralla amb matxets, entre homes sud-americans, acaba amb un mort en un bar de Terrassa, al Vallès Occidental. Encara no s’han fet detinguts.

5. A Vic, a Osona, el 29 de gener un home marroquí va ser assassinat a cops per quatre homes subsaharians, que van poder ser detinguts mesos després. En un primer moment va resultar ferit, però va morir al cap de dos dies, al barri del Remei.

6. El 7 de febrer, a Barcelona, un home va matar la seva parella, una dona transsexual, de nacionalitat espanyola. L’home va ser detingut. 

7. Una baralla entre germans, un d’ells amb problemes psiquiàtrics, va acabar amb un d’ells mort, a Cornellà de Llobregat. Els dos eren de nacionalitat espanyola. Va passar el dia 10 de febrer.

8. El 12 de febrer, a plena llum del dia, a Badia del Vallès, el germà d’un conegut narcotraficant marroquí va ser executat d’un tret al cap en un aparcament. Mesos més tard els Mossos ho van poder relacionar amb els Boixos Nois i el sindicat del crim dels Casuals. 

9. Una festa-orgia gai, a Vallgorguina, al Vallès Oriental, acaba amb un home mort a ganivetades en una casa d’una urbanització d’aquest municipi, la nit del 16 de febrer.

10. El dia 2 de març apareix el cadàver d’un home en una casa de Sant Sadurní d’Anoia, a l’Alt Penedès. La seva parella, un home, l’havia matat i el va deixar alguns dies a casa, amb l’aire condicionat en marxa per evitar que fes olor. L’home encara no ha estat detingut; és de nacionalitat portuguesa.

11. El 4 de març apareix un jove de 29 anys, de nacionalitat marroquina, mort en una plantació de marihuana, a Santa Coloma de Farners, a la Selva. No hi ha detinguts.

12. A la Gran Via, a Barcelona, els Mossos troben el cadàver d’un home en una furgoneta. Havien seguit el vehicle des d’un prostíbul de Gràcia. Va ser localitzat el 9 de març. La policia també ho relaciona amb els Casuals, dels Boixos Nois. 

13. El 10 de març apareix mort, d’un tret, en una casa de Cantallops, a l’Empordà, un jove marroquí. També està relacionat amb el tràfic de marihuana. No hi ha detinguts.

14. Un home de 23 anys, canadenc, mort en caure des d’un pont. En un primer moment semblava un accident, però després es va saber que el perseguien un grup de lladres, joves estrangers, marroquins i senegalesos, que van poder ser arrestats pels Mossos. Va passar la nit de 15 de març, a la ronda Litoral, a Barcelona.

15. A Valls un home d’uns 40 anys apareix mort a la part baixa d’una casa ocupada al centre de la capital de l’Alt Camp. Es van poder fer diversos detinguts, coneguts de la víctima. Estava relacionada amb el tràfic de drogues i robatoris amb violència, segons els Mossos. 

16. A Móra la Nova, la nit del 23 de març, va ser trobat el cos sense vida d’una noia de 24 anys. La seva exparella, amb qui havia mantingut una relació sentimental, la va ofegar i abandonar en un tros. Els Mossos el van detenir el mateix dia. La família de la noia va posar el focus sobre aquest jove, veí de Móra. La noia era de Garcia, a 15 minuts de Móra.

17. La nit del 2 d’abril a la Zona Franca, a Barcelona, va ser assassinat Miguel Armando, del Paraguai. Els Mossos van detenir diverses persones per aquest crim, també relacionades amb els Casuals i els seus Cachorros, la secció més jove.

18. Una baralla la nit del 2 d’abril, a la zona de l’Hospitalet de Llobregat, va deixar una persona morta. Es van poder fer alguns detinguts. Les càmeres de seguretat ho van gravar tot. La víctima i el seu botxí, sud-americans.

19. El 4 d’abril, a Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, un home gran va aparèixer mort. Els Mossos van detenir la seva parella, una dona. L’home era molt conegut al municipi; havia tingut un bar.

20. El 8 d’abril, a Canovelles, al Vallès, un home en mata un altre d’un tret al club de tir i s’escapa. El Roger segresta dues noies i va fins a Múrcia, on és detingut. Ara està ingressat a la presó de Joves de la Roca del Vallès.

21. L’11 d’abril un home apareix mort, ferit per arma blanca, a Sabadell, al Vallès. No hi ha detinguts. Tenia 42 anys i era de nacionalitat espanyola. 

22. El 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, apareix en un hospital de Girona un jove de nacionalitat albanesa amb un tret. Acaba morint. Els Mossos ho relacionen amb el tràfic de drogues.

23. El mateix dia de Sant Jordi, però a Badalona, la baralla pel deute d’una casa ocupada acaba amb un jove, de 25 anys, de nacionalitat marroquina, mort per arma blanca. Es va poder detenir l’autor.

24. Una nit de festa, el dia 1 de maig, acaba amb un menor d’edat, de 15 anys, mort d’un tret, a Sant Hipòlit de Voltregà, a Osona. L’home, un busca-raons del poble, de nacionalitat espanyola, amb antecedents per drogues, es va barallar amb el menors i els seus amics i va obrir foc, matant-lo. Després es va escapar. Va poder ser arrestat hores més tard.  
 
25. (i 25bis, dues víctimes) Tiroteig amb armes de guerra a Salou, al Tarragonès, el 3 de maig. Dos homes, joves, morts a trets. Relacionat amb la màfia magrebina de Marsella i el tràfic de drogues. Els Mossos poden detenir un dels autors, que va intentar escapar amb un cotxe carregat d’armes per l’AP-7. 

26. La nit del 26 de maig, en un bar de Badalona, un pistoler entra i mata el propietari, un home dominicà. En el tiroteig també van ferir una noia, la parella del fill de la víctima mortal. Encara no hi ha detinguts. 

27. El 6 de maig, de matinada, un home de 67 mor a mans de la seva filla, una dona amb trastorn psiquiàtric, que havia abandonat la pauta de medicació. Eren de nacionalitat espanyola i vivien al centre del municipi, a Sant Adrià de Besós.

28. A Cornellà de Llobregat, el dia 11 de juny, un home hondureny de 34 anys mata la seva parella, una noia de 35. La va matar a ganivetades. Va poder ser detingut.

29. El dia 20 de juny els Mossos d’Esquadra van detenir un home de l’Hospitalet de Llobregat que dies abans havia llençat pel balcó la seva parella. La dona, de 30 anys, va morir a l’hospital. El jutge el va enviar a la presó. Els dos eren de nacionalitat estrangera, originaris de Sud-amèrica.

30. (i 30 bis, dues víctimes) La nit de Sant Joan, el 22 de juny, entren armats en una casa d’Alella, al Maresme, i maten dos homes colombians. Un a la casa i un altre apareix mort en un cotxe, a prop. Els Mossos ho relacionen amb el tràfic de drogues; encara no s’han fet detinguts.

31. Apareix en estranyes circumstàncies un home de 30 anys, de nacionalitat estrangera, en un terreny de Rasquera, a la Ribera d’Ebre. Els Mossos ho investiguen com un crim. No hi ha detinguts.

32. El 28 de juny un sense sostre apareix mort en un parc de Sant Martí, a Barcelona. Els Mossos d’Esquadra detenen un home de nacionalitat estrangera al cap de poques hores.

33. El 30 de juny apareix en una caravana de Collbató, al Baix Llobregat, un home de nacionalitat espanyola, treballador municipal, mort. Havia estat agredit dies abans i va morir. Encara no hi ha detinguts. 

34. A Salou, al Tarragonès, un home d’Irlanda ofega i mata la seva parella, també irlandesa, en un hotel. Li va lligar una corda al coll. Va poder ser detingut, però abans es va intentar matar. Va passar el 7 de juliol, en plena campanya d’estiu a la capital de la Costa Daurada. 

35. El 10 de juliol, a Calella, al Maresme, una dona mata el seu soci, amb qui regentaven un bar. Ella, colombiana, ell, un home de 42 anys, de nacionalitat espanyola. 

36. Un home de 47 anys, de l’Europa de l’Est, mata d’una pallissa el seu pare, de 80, al Catllar, al Tarragonès, el 15 de juliol. A l’hospital no ho veuen clar i les proves forenses ho confirmen, els Mossos detenen el fill.

37. El 17 de juliol, a Vilafant, a l’Empordà, un jove de 22 anys, marroquí, mata el seu pare, un conegut imam de la mesquita de Roses. Va matar-lo a ganivetades assegurant que l’home tenia el dimoni dins seu i que calia alliberar-lo. Va poder ser detingut. 

38. El 21 de juliol, a Vilafranca del Penedès, a l’Alt Penedès, un home de 37 anys, de nacionalitat espanyola, apareix mort a casa seva. Té ferides d’una baralla anterior, a la que havia participat amb el seu germà. Encara no consten detinguts. 

39. A Girona, el 27 de juliol, un home de nacionalitat espanyola de 29 anys ofega i mata la seva parella, una noia de 27 anys. Va poder ser arrestat pels Mossos d’Esquadra.

40. Un home de nacionalitat estrangera, de 34 anys, el dia 31 de juliol, a Nou Barris, a Barcelona, va assassinar la seva parella a ganivetades. La noia tenia 29 anys. Va ser detingut i va ingressar a presó.

41. El 15 d’agost, en una festa a Barcelona, en un pis ocupat del districte de Sant Martí, un home en mata un altre. L’agressor, de nacionalitat marroquina, és detingut al cap d’uns mesos a Ginebra. 

42. El 3 de setembre els Mossos detenen un caçador per homicidi per haver disparat i matat a un home que passejava pel bosc a Arbúcies, a la Selva. El detingut tenia 53 anys, i va quedar en llibertat amb càrrecs. 

43. El 7 de setembre, a Reus, un home amb les mans plenes de sang es va entregar al Pere Mata explicant que havia apunyalat la seva mare, de 79 anys. Els Mossos van trobar la dona crítica i va acabar morint. L’home, de 44 anys, havia sortit feia poc del centre psiquiàtric on es va entregar. 

44. A Palamós, el Baix Empordà, un home de 71 anys, malalt d’Alzheimer, mata la seva dona, de 70 anys. El cas entra al jutjat i tot i que l’home queda formalment detingut, queda en llibertat, per la malaltia terminal que pateix. 

45. El dia 11 de setembre el cos d’una dona, en avançat estat de descomposició, apareix en un pis de Sant Boi de Llobregat. Presenta ferides compatibles amb una mort violenta. Els Mossos ho investiguen, però descarten un cas de violència masclista. Encara no hi ha detinguts. 

46. El 15 de setembre, a Calella, al Maresme, una dona en tractament psiquiàtric mata el seu pare, de 94 anys. S’entrega i acaba a la presó. 

47. El 15 de setembre, a Barcelona, al districte de Sant Martí, una discussió de trànsit entre un conductor d’un cotxe i el conductor d’una bicicleta acaba amb una baralla. Un dels implicats, un home de 58 anys, queda en estat crític i acaba morint al cap de 24 hores. L’altre implicat acaba detingut. 

48. El 17 de setembre, al centre de Tarragona, un home truca al 112 alertant d’un accident i la mort de la seva dona, la Laura, de 41 anys. Els Mossos no ho veuen clar i l’home acaba detingut; l’havia ofegat ell mateix, presumptament.

49. La matinada de l’1 d’octubre apareix a l’hospital de Vilafranca del Penedès un home jove, de nacionalitat albanesa, amb un tret. Acaba morint. Els Mossos ho relacionen amb un incident en una plantació de marihuana, a l’Anoia. Encara no consten detinguts. 

50. Els Mossos resolen, a mitges, el crim de la pintora Irene Gelpí, de Torrelles, a l’Alt Penedès. Des de 2022 estava desapareguda, i detenen a la seva parella, un home de 77 anys, també conegut. El cadàver de la dona, de 60 anys, encara no ha aparegut. Va ser detingut el 8 d’octubre.

51. Un jove de 25 anys, Jordi, va ser trobat a casa seva, mort, entre un bassal de sang, a Montblanc, a la Conca de Barberà. Els Mossos investiguen les estranyes amistats del noi, però encara no consten detinguts. 

52. Una baralla la nit del 9 d’octubre a tocar de la plaça del Mercadal, a Reus, va deixar un home de 47 anys mort. Es van fer dos detinguts. El Dive, un conegut de Reus, que va ser arrestat a Terrassa, i un altre home, dies després, que va ser detingut a Reus mateix. Els dos van ingressar a presó.

53. El 10 d’octubre, al barri de Camp clar, a Tarragona, un tiroteig va acabar amb un home mort. Era d’un clan d’ètnia gitana i va ser tirotejat per un clan rival. Els autors es van atrinxerar en un pis i van haver de ser detinguts per agents de l’ARRO. Van quedar detinguts i van ingressar a presó.

54. La nit del 14 d’octubre un home mata el seu veí al Pinar, a Reus. Intenta avisar, però ningú el creu. L’endemà al matí el crema per amagar el cadàver i avisa a un servei d’assessors jurídics, que, des de Madrid, activen el 112. Els Mossos el troben en un bar al centre de Reus i és detingut. La víctima tenia 70 anys.

55. El 20 d’octubre els Mossos detenen en Xupi, un conegut malfactor de la zona del Pallars Jussà. L’acusen d’haver matat una amiga seva, una dona que feia poc temps que havia arribat a la zona de la Pobla de Segur. Després de matar-la la va enterrar a Torallola, en una finca de la seva família. 

56. El 21 d’octubre és detingut a Torelló, a Osona, un home acusat d’haver matat el seu pare, un home de 84 anys. L’havia lligat al llit i li havia donat cops, segons la policia. Va ingressar en un centre mèdic i els metges van alertar la policia. 

57. Dos veïns de Montferri, a l’Alt Camp, de 55 anys i 76 anys, respectivament, portaven anys enfrontats. El dia 21 de novembre un d’ells ataca l’altre, i l’atropella. L’home més gran acaba morint a l’hospital. El de 55 és detingut i ingressa a la presó. Els dos eren de nacionalitat espanyola. 

58. El 2 de novembre una baralla entre un taxista i dos motoristes acaba amb el taxista ferit crític; l’home, de 53 anys, acaba morint al cap de pocs dies a l’hospital, a Barcelona. Els Mossos van detenir l’agressor, però va quedar en llibertat. 

59. El 14 de novembre, a Badalona, un enfrontament entre un home i tres joves acaba amb el primer mort. L’home agredit, d’origen rus, estava en un parc quan va iniciar una discussió amb un menor d’edat, de 17 anys. Al cap de poca estona el menor va tornar amb el seu germà i la seva parella, que el van agredir, causant-li la mort. Els Mossos van poder detenir els tres implicats, de 17, 18 i 19 anys, d’ètnia gitana i sense antecedents.

60. El 16 de novembre, a Sant Adrià de Besòs, un jove de 33 anys de nacionalitat apareix mort a ganivetades a casa seva. La seva parella, estrangera, assegura a la policia que dos joves magrebins els han assaltat i els han ferit, mortalment a ell i lleument a ella. Els Mossos ho investiguen i acaben detenint a la dona, de 26 anys. L’havia matat, presumptament, ella. 

61. El 5 de desembre un baralla a la plaça de Catalunya, al centre de Barcelona, acaba amb un home mort. La Guàrdia Urbana de Barcelona, amb la col·laboració d’un agent de la Policia Nacional, va detenir l’autor. Tot sembla indicar a una baralla fortuïta.

62. De matinada, a Tàrrega, a l’Urgell, el 16 de desembre, dos homes entren a casa d’un home de 86 anys per robar-hi. L’assalt s’embolica i l’home és assassinat al menjador, d’un tret. Segons els testimonis, l’home va treure una arma i els lladres li van agafar i el van disparar. La investigació segueix oberta i encara no hi ha detinguts. 

63. La nit del 23 al 24 de desembre, a Barcelona, al barri del Poble-sec, un home va entrar al bar Casa Catracha i va executar-ne el propietari, un home de 32 anys. El pistoler, que anava amb la cara tapada amb un casc i una jaqueta vermella, va poder escapar. L’autor, segons els Mossos, es dominicà, i la víctima, hondureny.

64. La mateixa nit, un home de 47 anys, estranger, mata d’una ganivetada un home a Santa Coloma de Gramenet. Encara no s’ha aclarit què va passar. L’agressor es va presentar aquella mateixa nit a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Sant Martí, on va ser detingut. 

65. El dia 29 de desembre, al voltant de la una del migdia, una dona va trucar al 112 alertant que havia trobat el cos sense vida de la seva companya de pis, al districte de Sant Martí, a Barcelona. La dona tenia ferides d’arma blanca i estava al llit. Feia dos dies que ningú en sabia res. Els Mossos busquen un home, un amic seu, marroquí, com ella, amb qui els veïns l’havien vist els darrers dies.