“Això nosaltres sempre ho veiem per la televisió, mai al carrer de casa”, explica la propietària d’un dels dos bars de Garcia, a la Ribera d’Ebre. Des d’ahir que estan en xoc. Aquest dijous al matí una notícia va començar a córrer per tot arreu. Primer per WhatsApp i després, a l’antiga, tothom s’acostava al bar per saber què havia passat. Fins a gairebé el vespre no van confirmar la notícia que tothom imaginava, però ningú volia saber. La Marina, la noia de 24 anys que tothom en aquest poble de 500 habitants coneixia, era la noia trobada morta, assassinada, al voral de l'N-420 a Móra la Nova, a menys de cinc minuts en cotxe de la casa on vivia amb la seva germana Andrea i els seus pares. 

Gairebé 24 hores després de saber que, malauradament, serien notícia, tots els veïns de la Marina han sortit a les set del vespre davant de l’Ajuntament per recordar-la i plorar-la. El bar, on no sona música d'ençà que es va confirmar la mort de la Marina, ha tancat minuts abans de les set i tots els parroquians, la majoria de negre, han caminat els 100 metres que hi ha fins a les portes del consistori on la senyera i la bandera del poble onegen a mitja asta i amb un crespó negre

La riallera Marina

La Marina treballava a la residència de Móra la Nova a menys de cinc minuts amb cotxe de casa dels pares, on vivia amb ells i la seva germana gran, l’Andrea. Tot i que feia més vida a Móra, a Garcia tothom la coneixia des de petita, a ella i a tota la seva família. Es deixava veure, cuidava el seu pare, que ja estava jubilat, i sempre reia, asseguren alguns dels veïns que l’han volgut recordar aquest divendres a la tarda al bell mig del poble. “Una molt bona nena, no hi ha dret”, repeteix tothom a Garcia. 

En el minut de silenci hi ha participat l’alcaldessa del poble, Blanca López, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim. L'alcaldessa, molt emocionada i superada per la situació, ha donat les gràcies en nom de la família als assistents i ha dit que es tracta d'un cop molt dur per al poble i la comarca. En una atenció als mitjans, ha donat les gràcies al SEM i als Mossos d'Esquadra per la seva feina i ha declarat que ara la família, els amics i coneguts de la Marina s'hauran de refer "d'aquesta agressió sense sentit" que ha deixat colpit el municipi.

En l'acte, on s'han apropat unes 500 persones, també hi ha hagut parlaments de l'associació de dones, que ha denunciat la situació de vulnerabilitat que pateix aquest col·lectiu, i de l'associació de joves de Garcia, que ha reclamat que es faci justícia amb el responsable de l'assassinat de la Marina. Per concloure, s'ha produït un fort aplaudiment en record i homenatge de la Marina.

En representació de la Generalitat de Catalunya hi ha acudit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, qui ha qualificat el succés com un crim masclista, malgrat que el Codi Penal exigeix que ha d'existir una relació de parella entre tots dos. Així doncs, seria el tercer crim masclista aquest 2023 a Catalunya. La consellera ha recordat que existeix el número de telèfon 900 900 120, una línia d'atenció contra la violència masclista totalment gratuïta i confidencial que està disponible les 24 hores del dia.

minut silenci garcia
Minut de silenci al municipi de Garcia. / Foto: GRS

El detingut no parla

Tot i el secret de sumari ordenat pel jutge de Falset que tutela la investigació d’aquest homicidi, a poc a poc s’han anat coneixent detalls del crim de la Marina. El cos va ser trobat a un voral de l'N-240 dijous a un quart de nou del matí. Al vespre es va detenir a Luca George, un “amic” de la noia, segons els Mossos, una exparella, segons la família. Els investigadors van escorcollar casa d’ell al vespre i van buscar indicis dels fets al cotxe d’ell. Aquest divendres al matí ha estat interrogat pels Mossos, però no ha declarat ni ha volgut explicar res. 

Els Mossos vinculen el crim, del qual encara no n’han pogut aclarir el mòbil, amb la relació sexoafectiva que tenien —tot i no tractar-ho de violència de gènere, ja que no eren ni havien sigut formalment parella, segons els Mossos. La noia es va intentar defensar durant els primers atacs que va rebre, presumptament, per part del Luca George. La policia, ara per ara, no tenen indicis que la jove fos agredida sexualment, però seran les proves forenses les que ho hauran de confirmar. Aquest cap de setmana serà entregat al jutge de guàrdia de Falset qui n’haurà de decidir el seu futur; si ingressa a presó o queda en llibertat amb càrrecs.