L'any 2023, a Catalunya, van ser assassinades 67 persones, segons el recompte d'ElCaso.cat. Unes dades que aquest 2024, malauradament, se superaran si es manté la tendència dels sis primers mesos d'aquest any. Segons les dades recollides per aquest diari, entre l'1 de gener i el 30 de juny han mort de manera violenta i s'investiguen com a homicidis 41 casos amb 46 víctimes. No es tenen en compte, en aquest recompte, els homicidis per imprudència en accident de trànsit. Si la tendència segueix com en aquests primers mesos de 2024 -l'any 2023 no es va notar una diferència entre el primer i el segon semestre, pel que fa a morts criminals- la xifra d'homicidis per tancar l'any serà molt més elevada que la de 2023, que va ser de rècord.

Sempre segons les dades que ha pogut recollir i analitzar ElCaso.cat -els Mossos, per un excés de zel, eviten donar dades en alguns dels crims i eviten confirmar oficialment les nacionalitats de les víctimes i dels seus botxins-, els homicidis s'han disparat i s'han registrat 41 fets, alguns d'ells amb dues o tres persones mortes, com el recent tiroteig de Girona, on van ser assassinades dues persones a la Font de la Pólvora, en un enfrontament entre clans d'ètnia gitana, o al Prat de Llobregat, on un home, suposadament, va matar els seus dos fills i la seva dona. Com a mínim set dels casos no s'han resolt o, oficialment, la policia catalana no ha trobat els suposats autors del crim. Entre altres, queden per resoldre l'execució al mig del carrer de Tekin Kartal, un home de la droga de Turquia, que va ser disparat al cap a Barcelona; la troballa d'un cos cosit a ganivetades a Torredembarra, en una furgoneta càmper; o el tiroteig mateix de Girona. Entre els casos registrats aquest 2024 s'hi comptabilitza també la mort de menors d'edat que, segons els Mossos, van ser morts pel seu pare, en un pis d'Horta. Tot i això, aquest cas encara no està tancat i s'espera que es pugui acabar d'aclarir què va passar. A la ciutat de Barcelona s'han registrat vuit fets, amb deu víctimes mortals; si obrim el focus a tota l'àrea metropolitana els fets sumen catorze amb divuit víctimes. Sobta també el descontrol a Tarragona -en aquesta regió s'han assassinat sis persones aquest inici de 2024- i a Girona, on sumen vuit crims de gener a final de juny.

Ramon Chacon Mossos
El comissari Ramon Chacon, responsable de la Comissaria General d'Investigació Criminal / EP

Vuit dones assassinades aquest 2024

Aquest primer semestre de 2024, vuit dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles. En tots els casos s'han pogut tenir els suposats assassins. S'han registrat crims masclistes a Torroella de Montgrí, a Olot, a Amposta, a Vilaritg, al Prat de Llobregat, a Vic i a Esparreguera. En tot l'any 2023 es van registrar tretze crims masclistes. A més dels casos d'Horta i del Prat de Llobregat, a Bellcaire d'Empordà un home també va matar el seu fill, un nen de 5 anys, i ho va intentar amb la seva mare, clavant-li gairebé vint ganivetades, un dia de matinada a casa seva. Per altra banda, dues dones han matat les seves parelles, a Alcarràs i a Santa Margarida i els Monjos. I en tres crims el fill ha matat un o els dos progenitors; dos a Barcelona i un a Tarragona.

Armes de foc, drogues i estrangers

Els darrers anys els Mossos han detectat que s'ha disparat també el nombre d'armes de foc presents a Catalunya, lligat, asseguren, amb el narcotràfic. De tots els crims coneguts a casa nostra aquest 2023, quatre s'han fet amb arma de foc. I en els quatre on s'ha fet ús d'armes, la droga hi està relacionada. Un tiroteig a Sils, l'execució de l'home de la droga de Turquia a Barcelona, el tiroteig de Riudellots i el crim de l'AK-47 al barri de la Font de la Pólvora, a Girona -tot i que no va iniciar-se per un enfrontament per droga, sí que l'autor i l'arma estan relacionats amb el tràfic de marihuana.

Dels casos que s'han resolt policialment -falta que un jutjat ho confirmi, i tot i que estan entre reixes encara són innocents-, s'han fet una trentena de detinguts. D'aquests, la meitat no són de nacionalitat espanyola. La majoria de crims masclistes han estat perpetrats per homes de nacionalitat estrangera -cinc de vuit. Com a mínim setze de les víctimes d'aquests primers mesos de 2024 a Catalunya són de també de nacionalitat estrangera.

Mapa Catalunya El Caso (2)
Gràfic dels crims de 2024 a Catalunya / Font pròpia