Jesús Fibla (47) feia la vida impossible a tothom que vivia a la seva vora. Als veïns del carrer de Xile d'Amposta, la capital del Montsià, i també a la seva parella, la Thais (34). I fins que, suposadament, fa pocs dies la va matar i després trossejar per fer-la desaparèixer, deixant-la en contenidors de la zona, al carrer de Xile, i també en altres punts de la capital del Montsià. Ho va explicar a un amic i aquest ho va explicar a la policia local, que el van buscar, el van detenir, confirmar els fets i entregar als Mossos d'Esquadra, que és qui van assumir la investigació d'aquest nou crim a Catalunya, tal com va avançar ahir ElCaso.cat.

 

A falta que oficialment es pugui confirmar que les restes humanes localitzades al pis i també en altres punts d'Amposta siguin de la noia de 34 anys que era parella de Fibla, tot sembla indicar que es tracta d'un nou cas de violència masclista. L'homicidi és el sisè on una dona mor a mans de la seva parella o exparella a Catalunya aquest 2024, segons les dades del Govern de Catalunya.

Quant fa que la noia és morta?

L'autòpsia que es faci a la dona servirà per a tres coses cabdals per la investigació. Per poder-la identificar plenament, de manera oficial -ahir el jutjat de guàrdia no va poder fer-ho, per l'estat de les restes localitzades- i també per saber com i quan va morir. Serà important saber si l'home la va matar i després esquarterar o si va morir per altres causes i després va intentar desfer-se del cadàver trossejant-la i repartint-la per contenidors. 

Els veïns el van veure el Diumenge de Pasqua llençar una bossa de brossa en un conjunt de contenidors que hi ha al mateix carrer, i que els Mossos van precintar a l'espera de poder ser analitzats per la Policia Científica dels Mossos d'Esquadra. Ara mateix, les restes de la dona assassinada encara no estan completes, segons fonts de la investigació. Es creu, també pel testimoni dels veïns, que la noia, que ja havia tingut incidents violents amb l'home, que pot fer més d'una setmana que fos morta.

Amagar el cadàver i el crim

Esquarterar la dona i amagar-la en contenidors, creuen els investigadors, era per amagar el cadàver i evitar així l'acció policial. L'home ara detingut també va intentar amagar el crim tapant les finestres de casa seva per evitar que els veïns curiosos poguessin veure a l'interior del pis quan, suposadament, trossejava la dona i la posava amb bosses abans de sortir al carrer. Les declaracions que pugui fer l'arrestat, que fins dimecres o dijous no passarà a disposició judicial, seran claus per aclarir què va fer, si declara. De moment, segueix a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Amposta, on ha estat atès per un advocat d'ofici, però no ha badat boca. El cas, alhora, segueix sota secret de sumari i els Mossos eviten donar detalls de la investigació. 

Contenidors Amposta
Imatge dels contenidors on els veïns d'Amposta asseguren que el detingut va llençar bosses de brossa / ACN

Violència conta la dona i contra els veïns

Els veïns de l'edifici han explicat que l'home arrestat, que era conegut per estar davant de l'Aldi demanant almoina, els hi feia la vida impossible. Durant els dos darrers anys presentat diverses denúncies a la policia i que les baralles entre home i dona eren constants, a vegades eren molt violentes i fins i tot a altes hores de la matinada. "Es veia venir. Ningú ha fet res per impedir-ho", han detallat en declaracions a l'ACN. No fa ni un mes que van trucar a la policia per un enfrontament d'ell amb la dona i els va amenaçar en cremar l'edifici amb ells dintre si tornaven a trucar al 112. 

L'home tenia una ordre d'allunyament de la dona per una agressió prèvia, però se la saltava constantment i es veien amb la dona, asseguren els veïns i han confirmat fonts de la investigació a ElCaso.cat. En una ocasió la dona, per defensar-se, el va apunyalar. Els veïns asseguren que si bé alertaven dels incidents i que es trencava l'ordre d'allunyament, pocs cops es presentaven a la zona patrulles dels Mossos o de la Policia Local d'Amposta. Fonts de la policia catalana asseguren que la parella tenia problemes amb la droga. 

Tres dies de dol

L'Ajuntament d'Amposta ha decretat tres dies de dol al municipi per l'assassinat de la Thais presumptament a mans de la seva parella i n'ha condemnat el crim. El consistori ha convocat un minut de silenci a les set de la tarda d'aquest dimarts per rebutjar l'assassinat.