Feia anys que Catalunya no vivia una guerra civil entre famílies d'ètnia gitana com la que el tiroteig mortal, amb dues víctimes, de la revetlla de Sant Joan al barri de la Font de la Pólvora, a Girona, ha iniciat els darrers dies. L'assassí, que va obrir foc amb una arma de guerra, un AK-47, encara està en parador desconegut per la policia i els familiars de l'home i la dona, de 48 i 44 anys, que van morir en el tiroteig, segueixen buscant venjança, i ara per ara, no sembla que aquesta família hagi acabat. Aquest divendres al vespre un grup d'entre 60 i 70 persones es van desplaçar des de Girona al barri del Culubret de Figueres, on també hi ha un gruix important de famílies gitanes, per atacar cases propietat de familiars de Guillermo C.H., l'home que, suposadament, va obrir foc la revetlla.

 

Després d'entrar amb comitiva a l'interior del barri, es van dirigir a diversos immobles, que, tal com es pot veure a les imatges a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, van accedir-hi i els van destrossar per dins. Als pisos ja no hi havia ningú; els familiars de Guillermo i de Francisco, l'altre home buscat per la policia, acusat de ser qui va obrir foc amb una arma curta, tal com va avançar ElCaso.cat, fa dies que han abandonat els barris de Catalunya i no se sap on són. Saben perfectament que la comunitat gitana, que es regeix per unes lleis al marge de la justícia de la resta de mortals, o això creuen ells, els hi farà pagar, ull per ull, els dos assassinats de la Font de la Pólvora.

Una turba armada amb pals i destrals

Els Mossos desplegats al barri de la Font de la Pólvora de Girona van detectar una sortida important de vehicles ben carregats de persones, així que van alertar els efectius de Figueres, així com la Guàrdia Urbana, davant la possibilitat que anessin a destrossar els tres pisos que allà hi tenien els familiars del presumpte autor del doble crim de la revetlla. "Era un grup de persones nombroses. Inicialment eren unes 60, però es va anar incrementant fins a 100 i 120 persones. Portaven destrals, pals i objectes contundents", ha indicat l'intendent Xavier Domènech, sotscap dels Mossos a la regió de Girona, a RAC1. Malgrat que es va intentar la mediació amb ells, "veient la força que tenien, van tirar pel dret".

Amb el volum de persones que hi havia, la força pública disponible i el fet que els habitatges ja estaven deshabitats, els Mossos van valorar que era millor permetre la destrossa de tres habitatges a Figueres que enfrontar-s’hi. "Se’ls podia intentar aturar, però s’hauria hagut d’utilitzar una força excessiva per aturar-los. No podem crear un mal més greu del que volem evitar", ha argumentat Domènech. Els familiars de les víctimes van provocar destrosses a les portes i al mobiliari a l’interior i van assegurar que no provocarien cap incendi. “El que volien era restablir el seu orgull dintre de la seva llei, no permetre que els habitatges del clan contrari seguissin com estaven”, ha afegit.

Tres domicilis de la família del Guillermo destrossats

Tot i que en un primer moment la policia de Figueres va intentar aturar la turba, es van veure superats. Els reforços dels Mossos d'Esquadra no van poder evitar l'assalt als tres domicilis, que van quedar destrossats. La venjança continua. L'endemà del crim es van destrossar dues cases al mateix barri de la Font de la Pólvora, una masia on hi havia marihuana, i també s'han cremat els cotxes que podrien tenir relació amb la família. Un cotxe d'alt valor va ser trobat calcinat a Mont-ras. Els Mossos han incrementat la vigilància al barri de Girona on va començar tot, sobretot pel temor dels veïns que la família de Guillermo torni i es produeixi un bany de sang. Tal com va poder saber ElCaso.cat, els Mossos ja sospitaven que podria passar el que va passar aquest divendres al vespre, i per això, van desplegar també efectius d'ordre públic al barri Germans Sàbat, també a Girona, on viu una comunitat gitana i on s'han desplaçat algunes persones que han fet les maletes i han marxat de la Font de la Pòlvora, esperant que les aigües tornin al seu lloc.

 

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir els fets d'aquest divendres al vespre, però no compten que els afectats presentin denúncia. Durant tota la nit ha continuat la vigilància a la zona i no consta que s'hagin generat més incidents. S'han  identificat persones i vehicles i s'han obert  diligències policials que s’enviaran al jutge. En tot cas, l'intendent ha assenyalat que els familiars de les víctimes de la revetlla els van traslladar que aquesta seria la darrera acció que volien fer, que donen “per finalitzada la revenja” en el sentit de destrossar propietats. Per la seva banda, l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha lamentat que fa anys que han de patir "conseqüències d'un col·lectiu que es pren la llei pel seu compte, fora del marc legal pel qual ens hem de regir la resta de la societat" després dels incidents al Culubret. Durant la nit no s'han lamentat ferits ni més incidents.