Fa menys de dues setmanes que tancàvem un 2022 molt tràgic pel que fa a la violència de gènere. Només durant el mes de desembre un total de tretze dones van ser assassinades per les seves parelles o exparelles per tot l'estat espanyol, deixant un recompte de gairebé mig centenar de crims masclistes en tot l'any. El 2023 no sembla portar cap millora; ja han mort quatre dones en només 24 hores, totes elles el mateix dia, diumenge 8 de gener.

Des del 2003, any que es van començar a comptabilitzar els assassinats per violència masclista, han mort 1.184 dones. El repunt de feminicidis a finals de l'any passat ha motivat una reunió d'un comitè de crisi format pels ministres d'Igualtat, Justícia i Interior, així com pels responsables en matèria de violència de gènere de cada comunitat autònoma. Aquesta reunió, però, encara no s'ha dut a terme, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que "no acabarem amb la violència masclista si no acabem amb el masclisme".

Una jove de 24 anys, apunyalada a Ciudad Real

El primer crim masclista de l’any ha ocorregut a Ciudad Real, en concret a la localitat de Piedrabuena. Una jove de 24 anys ha mort apunyalada per la seva parella al domicili que tots dos compartien quan tornava d’un sopar amb les seves amigues. Segons la família de la víctima, ha estat el presumpte agressor qui va trucar als serveis d’emergència després de cometre el crim. A la seva declaració, però, el detingut assegura que ell no ha tingut res a veure amb la mort de la seva parella, i que havia estat ella la que es va clavar el ganivet mentre jugava amb el mateix. La parella té una filla de 3 anys, que es trobava en casa dels seus avis quan es van produir els fets.

Mata la seva dona a trets a Cadis 

La Policia Nacional del Puerto de Santa María (Cadis) ha detingut un home de 40 anys després que matés a la seva dona, de 46, a casa seva. Un dels veïns de la parella va alertar als serveis d'emergència després de sentir diversos trets provinents del pis que compartien. El presumpte assassí va marxar del lloc dels fets, però els agents el van trobar ràpidament pels voltants de la urbanització on vivien. Segons fonts policials, l'arrestat semblava trobar-se sota els efectes de l'alcohol i les drogues, i va confessar l'assassinat assegurant que havia matat "el seu amor".

Crim masclista a Almeria: estrangula una dona després de mantenir relacions amb ella

La localitat de Roquetas de Mar (Almeria) començava el diumenge amb la notícia de la mort d'una de les seves veïnes, una dona de 44 anys, que havia estat estrangulada per un home de 30 després de mantenir relacions sexuals. Fonts properes a la investigació han negat que agressor i víctima tinguessin una relació sentimental, però l'arrestat comptava amb antecedents per violència de gènere amb una altra dona.

El fill de la víctima es trobava a l’interior del pis quan es va cometre l’assassinat. Va ser ell qui va avisar a la policia, però no va poder fer res per evitar la mort de la seva mare, ja que el presumpte agressor havia barrat la porta de la seva habitació que va aconseguir tombar, massa tard.

Mata la seva exdona a Tenerife

Un home de 44 anys ha estat detingut a Adeje, Tenerife, per haver matat a ganivetades a la seva exdona, de 46. A l'interior del domicili on s'ha produït el crim també hi eren els quatre fills menors d'edat de la dona, dos compartits amb el seu presumpte assassí. De fet, un dels quatre nens ha resultat ferit durant l'agressió en intervenir per intentar evitar el crim.

Repunt de crims masclistes el 2022

Des de l'1 de gener i fins al 31 de desembre de l'any passat un total de 49 dones han estat assassinades arreu d'Espanya. Només l'últim mes de 2022 es van registrar dotze morts per crim masclista, dos dels quals van ocórrer a Catalunya: el cas d'Irina Mihaela, una dona romanesa de 34 anys, a Lleida; i el de Carme, de 88 anys i veïna de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). A més, el passat 3 de gener es produïa el primer arrest per violència masclista de l'any. Ha estat a Pontons, a l'Alt Penedès, on la Guàrdia Civil ha trobat el cadàver esquarterat d'una dona enterrat en la finca del detingut, parella de la víctima. Es tracta d'una dona de 42 anys de Barcelona, que va ser assassinada el 2021.

Amb tot, 2022 acabava amb 49 dones mortes a mans de les seves parelles, onze d’elles només en l’últim mes, deixant 38 nens i nenes orfes de mare només en un any. El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha ordenat la intensificació de les mesures de protecció a les víctimes de violència de gènere, un total de 70.000 casos dels quals 706 són d’alt perill i 17 de risc extrem.