Són molts els conductors que encara utilitzen el telèfon mòbil quan van al volant del cotxe tot i estar prohibit. I, de fet, no només poden sancionar-te per escriure o llegir missatges, sinó que també subjectar l'aparell comporta una multa de 200 euros i la pèrdua de sis punts del carnet. Precisament per això, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha endurit les penalitzacions per l'ús de smartphones amb una nova llei de Trànsit i Seguretat Vial, que va entrar en vigor el 21 de març del 2022. Així, doncs, ara els radars també seran els encarregats de detectar qui utilitza o porta el telèfon mòbil mentre condueix i qui no.

La DGT considera que un conductor que porta el mòbil a la mà mentre condueix, tot i que no l'estigui consultant, també pot provocar accidents de trànsit i, per tant, és una infracció greu. Si un radar t'enxampa amb el telèfon la multa serà imminent, de 200 euros i amb la retirada de sis punts del carnet de conduir. Però, on són aquests nous radars especialitzats? Doncs, principalment, a les entrades de les autopistes i autovies, que ja s'utilitzaven per comprovar que els ocupants del vehicle portaven correctament posats els cinturons de seguretat.

Hi ha 225 radars que et poden multar per utilitzar el mòbil

Però l'increment d'accidents de trànsit relacionats amb la visualització o utilització del telèfon mòbil, va portar fa poc més d'un any a intensificar les sancions i el control sobre els conductors que feien ús d'aquests aparells al volant. Ara per ara, hi ha un total de 225 radars a tota Espanya que vigilen això, per saber si estan incomplint la normativa que va entrar en vigor el passat 21 de març del 2022. Estan situats a punts estratègics, tot i que el 60% són a carreteres secundàries i el 40% en autovies i autopistes. La majoria es troben a la província de Sevilla, amb 20 càmeres, seguida de Màlaga (14), Saragossa (14), la Corunya (13), Cadis (13), Astúries (8) i Madrid (8).