Molts conductors frenen quan s'adonen que hi ha un radar a la carretera. Però aquesta tàctica per evitar que l'aparell tregui la fotografia del cotxe amb la matrícula i que arribi la posterior multa a casa no sempre funciona. I, a més, és una pràctica tan habitual com perillosa per a la circulació. Especialment si es redueix bruscament la marxa en veure el radar, amb l'objectiu d'evitar la multa. Així, doncs, la Direcció General de Trànsit (DGT) per evitar sinistres a les carreteres i concretament per aquesta raó i l'excés de velocitat, considera que estaríem davant d'uns infracció greu

La multa i els punts que pots perdre si frenes bruscament abans del radar

No hi ha una norma específica que indiqui que frenar abans d'un radar sigui sancionable, de fet, podria reduir-se bruscament la marxa per tal d'evitar patir un accident. Però llevat d'aquest cas i d'altres molt concrets, estaríem davant d'una infracció greu. El Reglament General de Circulació, a l'article 53, explicita que si un conductor vol reduir considerablement la velocitat, cal assegurar-se que no hi hagi risc per als altres usuaris de la via per la qual s'està circulant. Això inclou mantenir la distància de seguretat amb altres vehicles i assenyalar l'acció que es durà a terme, per tal d'evitar un accident involuntàriament.

Però, quina és la multa si t'enxampen fent això? Doncs, si t'agafen frenant sobtadament per evitar un radar, això podria comportar una sanció de 200 euros i la retirada de quatre punts del carnet de conduir. Però serà l'agent que interposi la denúncia qui dictamini la gravetat i la quantia corresponent a pagar. Tant és així, que si es posa en risc la seguretat dels altres usuaris de la via, la infracció pot ser considerada fins i tot com a conducció temerària. I, això, comportaria una sanció d'uns 500 euros i perdre sis punts del carnet.