Arriba setembre i els ciberdelinqüents intensifiquen els seus atacs, malgrat no haver descansat en tot l'estiu. L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha detectat una nova i perillosa estafa que circula a la xarxa i que amenaça les víctimes amb revelar tots els seus secrets i vida privada a menys que abonin una gran suma de diners en bitcoins a la persona que du a terme el xantatge. Tant l'OSI com les forces de seguretat han alertat de l'existència d'aquesta nova estafa per tal de prevenir i evitar el màxim nombre de víctimes possible. 

Una estafa per extorsió mitjançant correus electrònics

El temut frau és una estafa per extorsió, ja que els estafadors fan creure a la víctima que han accedit a la seva informació privada, tot i no ser cert. Els ciberdelinqüents envien un correu a la víctima amb el qual pretenen extorsionar-la i atemorir-la per tal que efectuï el pagament que li exigeixen en el mateix escrit. Els correus normalment tenen com a assumpte "He aconseguit accedir al teu dispositiu" o "Estima't usuari, tinc una notícia important a donar-te". 

"Hola! He de compartir-te males notícies. En aquest dia, he hackejat el sistema operatiu del teu dispositiu i he rebut l'accés complet al teu compte. He instal·lat un virus al teu sistema que em permet controlar tots els teus dispositius connectats a la xarxa (amb la teva protecció no ha estat difícil). He guardat tota la teva informació, dades, fotos, el teu historial... als meus servidors.", comença el missatge electrònic fraudulent. "Tinc accés a tots els teus missatges i xarxes socials. Ara ets un llibre obert! He pensat què podria fer amb tanta informació... i una idea interessant se m'ha ocorregut: crear un videoclip en el qual apareixes masturbant-te. També puc publicar tota la informació del teu correu electrònic i missatges" continua. Finalment, el ciberdelinqüent informa de la manera en què es pot aturar aquest suposat xantatge: "Per evitar-ho, envia'm 1.250 dòlars a la meva cartera bitcoin. Després d'això ens oblidarem l'un de l'altre. També prometo desactivar i eliminar tots els programes maliciosos dels teus dispositius". L'estafador també informa que denunciar els fets no servirà de res, així com tampoc respondre-li el missatge

Els teus dispositius no han estat infectats i la teva informació personal no corre perill

Tanmateix, com informa l'OSI, aquests correus electrònics no són verídics, sinó que formen part d'una campanya de correus maliciosos amb els quals es pretén fer creure a les persones que el reben que els han hackejat l'ordinador per tal que abonin els diners sol·licitats. En cas de rebre el correu electrònic, no entris en pànic: no hi ha cap virus al teu ordinador i ningú té accés a la informació, missatges o fotos que guardes. No obstant això, l'OSI recomana comprovar que el sistema de seguretat del dispositiu per tal de detectar la presència de qualsevol malware. 

Denunciar els fets en cas de ser-ne víctima

En cas d'haver caigut en l'engany, la víctima ha de recopilar tota la informació que tingui sobre l'estafa (els missatges, captures de pantalla, la direcció des de la qual s'envia...) i presentar una denúncia formal als cossos policials.