Els Mossos d'Esquadra han alertat d'una estafa que s'ha tornat a posar de moda i que et podria fer perdre tots els diners. Es tracta d'una suplantació d'identitat del banc Santander a través d'SMS: et fan creure que tens el compte corrent bloquejat i que has de fer clic en un enllaç per poder-ho solucionar. És important no fer cas a aquest missatge, ja que et podrien instal·lar un software maliciós i robar-te totes les contrasenyes.

Tot i que el missatge pot variar, sempre es fa servir el mateix modus operandi: es fan passar pel banc Santander i t'expliquen o que el teu compte ha quedat bloquejat o que està a punt de ser bloquejat. La solució que t'ofereixen els estafadors per solucionar aquest fals problema és que actualitzis el sistema de seguretat a través d'un enllaç que t'envien ells mateixos.

No fer clic a l'enllaç sota cap circumstància

Encara que puguin semblar convincents, és important no fer clic, ja que l'enllaç podria tenir un software maliciós amb el qual es podria accedir a totes les teves contrasenyes, fins i tot les del teu compte bancari, fet que et podria fer perdre tots els teus diners.

"Vigila amb aquest 'phishing' en què es fan passar per banc Santander"

"Vigila amb aquest phishing en què es fan passar per banc Santander. No cliquis cap enllaç i, sobretot, no facilitis dades personals. En cas de dubte, contacta amb la teva entitat", expliquen els Mossos d'Esquadra en una publicació de Twitter, on també han penjat una foto del missatge que acostumen a enviar els estafadors.

Estafa SMS banco Santander / Mossos d'Esquadra
Imatge del fals SMS del banc Santander / Mossos d'Esquadra

Com actuar si has estat víctima d'aquesta estafa

Fruit d'aquesta piulada, han estat molts els usuaris que han compartit fotos dels SMS que els han enviat els estafadors suplantant la identitat del banc Santander. També han mostrat altres modalitats d'estafa relacionades amb el phishing d'aquest banc: també et poden enviar un missatge dient que t'han ingressat una quantitat de diners molt elevada per error i que has de fer clic en un enllaç per saber què ha passat i retornar-los.

Si reps qualsevol missatge semblant, és important bloquejar el contacte i, sota cap circumstància clicar a l'enllaç que apareix a l'SMS. Si has estat víctima d'aquest tipus d'estafa, et pots posar en contacte amb la Policia i posar una denúncia.