Wallapop Vinted, dues de les plataformes de compravenda d'objectes més populars del país, estan en alerta després d'haver detectat una perillosa estafa en ambdues plataformes, la qual pot fer perdre molts diners a les persones que cauen en l'engany dels ciberdelinqüents. Es tracta d'una estafa que, malgrat seguir el mètode habitual de moltes altres, resulta molt creïble per a les víctimes a causa del context en el qual succeeix: una venda. En aquest cas, tanmateix, les víctimes potencials d'aquest frau són els venedors que publiquen els objectes que volen vendre a les plataformes.

Així és la perillosa estafa que s'ha detectat a Wallapop i Vinted i que pot fer-te perdre molts diners

Arriba setembre i els estafadors saben que és un moment on les persones compren tot el necessari de cara el curs escolar o l'any laboral que s'obren pas després d'un frenètic agost. Com que moltes d'aquestes persones aprofiten per fer les compres necessàries a través de plataformes de compravenda de segona mà, com poden ser Wallapop Vinted, aquestes s'omplen d'anuncis de venedors. I per aquest motiu, els estafadors han ideat una nova estafa, pensada al detall perquè els venedors d'aquestes plataformes hi caiguin de quatre potes. L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha emès un avís alertant de la perillositat de l'estafa després d'haver detectat diversos casos, a la vegada que proporciona diversos consells per evitar ser-ne víctima

El context en què succeeix l'estafa és el d'una venda, entre la persona venedora i un suposat client interessat en el producte. El client, que en realitat és l'estafador, contacta el venedor i inicia una conversa en què es mostra molt interessat per l'objecte ofert. Fins aquí és tot aparentment normal i podria semblar una situació com tantes altres es donen a aquestes plataformes. No obstant això, hi ha un punt d'inflexió en la conversa, a partir del qual el venedor està en risc de caure en l'engany: el comprador incita la víctima a efectuar la transacció fora de la plataforma oficial, fent servir excuses suculentes també pel venedor, com ara la d'estalviar-se les comissions. 

El suposat client informa que ja ha efectuat el pagament, però és mentida

En els casos en què les persones venedores han accedit a continuar amb el procés de compra a través d'una plataforma externa, que per exemple podria ser WhatsApp. Mitjançant aquesta plataforma externa, tal com informa l'OSI, el comprador informa el venedor que ja ha dut a terme el pagament, confirmant-ho normalment amb un missatge o un correu electrònic, en el qual hi ha un enllaç fraudulent, el qual condueix a una adreça web que imita la interfície de les plataformes utilitzades (Wallapop o Vinted). En aquesta pàgina, s'indica al venedor que ha d'introduir les seves dades bancàries per tal de completar el procés de compra. És aquí on el venedor, i víctima de l'engany, pot perdre molts diners, ja que en introduir les dades bancàries o de la targeta, els estafadors les utilitzen per a efectuar compres; en alguns casos, fins i tot, s'ha utilitzat aquesta estafa per a invertir en criptomonedes

Consells per a evitar caure en l'estafa de Wallapop o Vinted

Aquesta estafa resulta molt convincent per a les víctimes potencials, motiu pel qual els organismes competents i els cossos policials han emès diversos avisos a la ciutadania. Alguns dels consells per evitar caure-hi i ser-ne una víctima és, en primer lloc, evitar qualsevol via de comunicació que no sigui l'oficial. Les plataformes, tot i que en la majoria d'ocasions cobren comissions, també protegeixen els teus pagaments i les teves dades perquè no pateixis cap perill. Altres recomanacions, tanmateix, consisteixen a investigar el perfil del comprador (els fraudulents són de recent creació), revisar les ressenyes i comentaris que ha obtingut. 

No obstant això, en cas que sigui massa tard i els ciberdelinqüents hagin aconseguit enganyar la víctima, el primer que s'ha de fer és informar l'entitat bancària pertinent del succeït per tal que pugui bloquejar els càrrecs. Després, la víctima ha d'interposar una denúncia formal contra aquests fets, aportant les converses i totes les proves possibles.