Els Mossos d'Esquadra alerten d'una estafa que s'ha tornat a posar de moda i que et podria fer perdre tots els diners. El modus operandi sempre és el mateix: et truca un fals advocat i et fa creure que el teu fill està detingut i que, si no pagues una fiança molt elevada, entrarà a la presó. Tot i que puguin semblar molt convincents, és una estafa i la Policia catalana ha explicat detalladament com actuar en cas de rebre aquesta trucada.

L'estafa del fals advocat sempre segueix el mateix patró i les víctimes acostumen a ser persones de la tercera edat, ja que son les més vulnerables de creure's les mentides dels estafadors. Tot comença per una trucada d'un fals advocat que, de manera molt convincent, fa creure a la víctima que el seu fill està detingut per la Policia per haver provocat un greu accident.

Com detectar l'estafa del fals advocat: mentida pensada al detall

En cas que la persona es cregui aquesta mentida, es passa al segon pas: l'estafador diu que has de pagar una fiança molt elevada per evitar que el teu fill ingressi a presó de manera provisional. Tot i que el fals advocat pugui semblar molt convincent, és una mentida pensada al detall per quedar-se amb tots els teus diners.

"Tornen les trucades en què es fan passar per advocats"

"Tornen les trucades en què es fan passar per advocats i et fan agafar por perquè el teu fill està detingut per un delicte. No paguis res", expliquen els Mossos d'Esquadra en una piulada, que ha corregut com la pólvora a les xarxes socials. També han demanat al jovent que avisi als seus pares o avis, ja que acostumen a buscar gent gran com a víctimes.

Estafa falso abogado / Mossos d'Esquadra
La Policia alerta de l'estafa que s'ha tornat a posar de moda, la del fals advocat / Mossos d'Esquadra

Com actuar si ets víctima de l'estafa del fals advocat

En cas de rebre aquesta trucada, és important guardar el número de telèfon i, si tens l'ocasió de gravar la trucada i anotar tots els detalls que recordis. Tot i que no hagin aconseguit estafar-te, és important alertar a les autoritats, ja que d'aquesta manera s'evitaran futures víctimes i serà més fàcil identificar els estafadors. Si has caigut en l'engany i has ingressat els diners al fals advocat, pots presentar una denúncia i trucar a Emergències 112 per explicar detalladament què ha passat.

Els Mossos també alerten de l'estafa del fals segrest virtual

Malauradament, aquesta no és l'única estafa que s'ha posat de moda. Els Mossos d'Esquadra també han avisat d'una altra estafa molt similar, coneguda popularment com el "segrest virtual". El modus operandi és el mateix: et truquen i et diuen que tenen un familiar segrestat i que si el vols tornar a veure, has de fer un ingrés d'una quantitat de diners molt elevada. Tot i que puguin semblar molt convincents, és una altra estafa.