Un alumne de 6 anys de l'Escola Baixeras, al barri de Gòtic de Barcelona, es va punxar amb l'agulla d'una xeringa usada mentre jugava al pati de l'escola. Aquest pati és la plaça Carme Simó, però el centre educatiu té el permís per utilitzar-la perquè els nens hi puguin fer l'esbarjo. Tanmateix, el problema que hi veuen moltes de les famílies dels alumnes de l'Escola Baixera és que a les nits sol atraure gent que hi va a dormir, beure o el que és pitjor, drogar-se, i l'endemà molts nens es troben les xeringues a terra, segons expliquen en declaracions al diari ARA

Davant l'incident amb el menor, es va iniciar el protocol necessari per casos de punxada amb xeringues desconegudes per tal de poder fer els anàlisis corresponents. El cas del menor es va quedar en un ensurt, però aquesta problemàtica ha disparat les queixes dels familiars, que demanen més protecció en aquest espai.

La zona funciona com a esbarjo i com a plaça pública

L'espai en qüestió és la plaça Carme Simó, a tocar de la muralla romana del carrer Sotstinent Navarro. Després de 5 anys, la plaça es va obrir com un nou espai per donar una solució a la falta de pati a l'Escola Baixeras. Es va arribar a l'acord que la plaça estaria tancada per a ús del centre —d'alumnes d'edats compreses entre els 6 i els 12 anys— i que la resta del dia funcionaria com una plaça pública més de la ciutat. Tot i ser una plaça pública, hi ha una tanca amb barrots per fer saber que l'espai té un ús escolar i que, per tant, cal respectar-lo. Tanmateix, aquest tancat, segons els familiars, no és suficient vista la situació en la qual es troben i per aquest motiu demanen més solucions.

Les famílies demanen més mesures de seguretat per als menors

Entre les peticions hi ha que es deixi clar que es tracta d'un espai escolar i que això es protegeixi amb més contundència. També volen que els equips de neteja hi passin com més a prop millor de l'hora d'obertura de l'escola per evitar que algú pugui deixar-hi alguna cosa en l'impàs entre la neteja de primera hora i l'arribada dels alumnes. 

El centre, decidit a posar-hi solució

A l'espera de més solucions, el centre ha decidit emprendre pel seu propi peu algunes mesures, com ara posar tanques grogues per impedir que els alumnes baixin a l'anomenada zona del fossar, ja que és més complicat detectar brossa. Els alumnes també hi han volgut participar amb cartells per visibilitzar que la plaça és un espai escolar. Finalment, també s'han intensificat tant les revisions a l'espai abans de cada ús com les explicacions a l'alumnat sobre les prevencions que cal prendre si troben determinades deixalles.