L'escena pública i el col·lectiu LGTBI+ han quedat commocionats davant de la denúncia falsa d'un noi de 20 anys, que va resultar haver mentit sobre una agressió homòfoba de la qual se suposava que havia estat víctima al barri madrileny de Malasaña.

Denúncia falsa d'agressió homòfoba

Vuit encaputxats que sembla que mai no van existir havien acorralat la presumpta víctima al portal de la seva pròpia casa i li havien gravat amb un cúter la paraula "maricón" al cul.

Aquesta va ser la primera declaració del noi davant de la Policia Nacional, que al final va rectificar ahir amb la confessió que havia estat una invenció.

Segons la informació que es té fins al moment sobre la rectificació, el jove de 20 anys havia quedat amb dos homes per mantenir relacions sexuals amb component masoquista a casa seva de forma consentida.

Agressió homòfoba falsa Malasaña / Cuatro al Dia

Agressió homòfoba falsa a Malasaña / Cuatro al Dia

Tanmateix, la situació "se li va escapar de les mans" i va trucar a la seva parella, que suposadament no sabia res de la trobada.

Perquè el xicot no descobrís la infidelitat, el noi va començar a explicar la que seria la primera versió: vuit persones encaputxades contra ell.

Masoquisme i infidelitat: motius de la mentida

Pel seu propi peu, la parella va anar a un centre de salut perquè el curessin les ferides i la infermera que els va atendre va activar el protocol per a aquests casos, avisant la Policia Nacional.

Sense revelar la versió veritable, l'encara suposada víctima va acudir a denunciar la comissaria de Centro, amb la història que havia explicat a la seva parella.

Agressió homòfoba falsa Malasaña / Cuatro al Dia

Agressió homòfoba falsa a Malasaña / Cuatro al Dia

Però els agents van revisar càmeres i no hi havia ni rastre dels encaputxats. També van preguntar als veïns, que no havien sentit ni vist res, i tot va començar a resultar sospitós. Un incident tan aparatós a les cinc de la tarda en un carrer estret i ningú no sabia res.

Credibilitat de les denúncies per homofòbia

Després de tres dies d'investigació, el noi s'ensorrava aquest dimecres davant de la policia, confessant que s'ho havia inventat per ocultar a la seva parella la infidelitat i el masoquisme. Ara podrà ser imputat per falsa denúncia, enfrontant-se a entre sis mesos i dos anys de presó.

Aquestes agressions sí que van existir

La principal preocupació ara és la credibilitat de les denúncies del col·lectiu LGTBI+, que aquest any s'ha convertit en víctima d'agressions contínues i brutals de forma pública.

Aquests són els últims atacs que es van denunciar a Barcelona i que sí que van poder ser confirmats pels cossos policials a Catalunya.

1. Platja de la Barceloneta

La nit del 29 de maig, un grup de joves va entrar a la platja del Somorrostro de Barcelona després de sortir de la discoteca Opium, en la Vila Olímpica, cap a les onze de la nit.

Es van dirigir directament a un grup de sis persones que estava asseguda a la sorra, dues parelles homosexuals i una parella heterosexual, i van agredir els quatre homosexuals "sense cap provocació prèvia o cap discussió".

Discoteca Opium Barcelona / Arxiu

Discoteca Opium Barcelona / Arxiu

Un dels joves va rebre una puntada de peu a la cara i va perdre part de les dents, per la qual cosa va haver de ser hospitalitzat.

Davant de la violència de l'agressió, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació que va culminar dos mesos més tard, quan es va poder detenir tres dels agressors i identificar el quart. Un dels detinguts era menor i va quedar en llibertat, mentre els altres dos arrestats van ingressar en presó amb 26 i 22 anys.

Aquesta va ser la primera investigació duta a terme per la Unitat Central de Delictes d'Odi i Discriminació, que va entrar en funcionament a començaments d'estiu. De fet, la investigació d'aquesta agressió va accelerar la seva posada en funcionament, que forma part de l'estructura de la Comissaria General d'Informació.

2. Nit de Sant Joan tràgica a Gràcia

El 23 de juny, durant la celebració de la revetlla de Sant Joan, els Mossos van rebre un nou avís d'agressió de matinada.

Els fets van tenir lloc al districte de Gràcia de Barcelona, segons va poder saber ElCaso.com. Una parella de nois homosexuals va ser agredida brutalment, necessitant també ser traslladats a l'hospital. Els agressors, que podrien ser imputats per delicte d'odi i de lesions, no van aparèixer.

3. Agressió en manada a un home a prop del Parc Güell

Menys d'una setmana després, un home de 52 anys era brutalment agredit en un mirador de la zona del Parc Güell durant una festa.

Un grup de deu joves va començar a clavar-li puntades de peu i cops de puny mentre proferien insults homòfobs.

Els Mossos d'Esquadra, després de rebre la denúncia per part de l'home, que la va presentar l'endemà, van obrir una investigació per identificar i detenir els agressors, que no va transcendir si va tenir resultats o no.

Mirador Guell

Mirador de l'agressió en el Parc Güell / Arxiu

Segons consta en la denúncia, els deu joves, a més d'agredir-lo en grup, li van robar la cartera amb diners en metàl·lic i targetes de crèdit. La víctima presenta ferides lleus i no va haver de ser ingressat, però el seu testimoni va ser clau per crear un perfil dels agressors i lladres: joves i de nacionalitat estrangera eren els principals trets.

4. Tres joves agredits a Montjuïc

Al juliol, concretament el dia 9, ElCaso.com es va fer eco d'un nou cas d'homofòbia a Barcelona. Tres joves de 22, 21 i 20 anys van ser agredits i insultats al carrer del Foc de Barcelona, a la Zona Franca.

Els fets van passar per volts de les set del matí, quan un home que estava fent esport per aquesta zona de muntanya, a Montjuïc, es va aturar davant del grup de tres joves i els va insultar per la seva condició sexual.

No content amb això, va enganxar una puntada de peu a un dels joves i després un cop de puny a la cara a un altre. Després de l'atac, va continuar corrent.

Montjuic / Wikimedia Commons

Montjuic / Wikimedia Commons

El cas va quedar investigat per la Fiscalia d'Odi i els Mossos d'Esquadra.

5. Insults i agressió a una parella al Raval

I fa poc més d'un mes, en la primera setmana d'agost, un nou atac homòfob es convertia en el centre de les mirades a Barcelona.

Encara que aquesta va ser de caràcter menys greu i es va poder evitar una agressió física, tres els quatre autors van quedar detinguts pels Mossos d'Esquadra.

Carrer del Raval / Imatge d'arxiu

Carrer del Raval de Barcelona / Arxiu

Els fets van tenir lloc a tres quarts de quatre de la tarda del 2 d'agost i segons va poder saber ElCaso.cat, els autors, en veure les víctimes -una parella de nois- agafades de la mà, es van abalançar i els van insultar i amenaçar. Van arribar a empènyer-los fins que les víctimes es van refugiar en un portal, on els autors van continuar intentant entrar per apallissar-los.

Els Mossos d'Esquadra van poder detenir tres homes: un de 30 anys i nacionalitat francesa, un altre de 20 anys i nacionalitat marroquina i un noi de 22 anys i nacionalitat líbia. El quart no va poder ser localitzat.

Aquestes denúncies contrastades i investigades pels Mossos d'Esquadra són només una mostra de la violència que pateix el col·lectiu LGTBI+ i que aquest any està assolint un gran grau d'agressivitat, preocupant institucions i associacions.

Encara que la denúncia de Madrid pugui suposar un argument per a alguns sectors per invalidar els atacs homòfobs, el balanç mostra que la veritat supera la mentida i que la lluita per la igualtat ha de seguir.