Una desgràcia com la d’aquesta setmana a Sallent, al Bages, asseguren els responsables del Departament d’Educació, és “multifactorial”, i els Mossos, que aquest matí presentaran l’atestat al jutjat de guàrdia de Manresa, asseguren que malgrat que puguin identificar alguns comportaments d’assetjament i fins i tot d’agressions contra les bessones prèvies als fets, serà molt complicat poder-ho vehicular de manera penal. Amb tot, però, cada cop són més els detalls i els testimonis que desvelen com era l’ambient que les dues bessones de 12 anys, que dimarts van intentar posar punt final a la seva vida saltant des d’un tercer pis a Sallent, vivien a l’institut. Era un infern per a elles dues. I no només per a elles dues.

Ahir la mare d’un dels nens del centre, que anava a classe amb les dues noies va confirmar que rebien insults. Pel seu accent i per ser de fora, i també, una d’elles, per sentir-se nen. Una de les dues bessones va explicar als seus companys de classe que se sentia un nen, es va tallar els cabells i va demanar que la tractessin amb el nom d’Iván, un fet, explicava aquesta mare en declaracions als mitjans de comunicació, que havia desencadenat insults trànsfobs i també, com s’ha conegut ara, agressions. 

Insults i agressions per sentir-se un nen

Els insults no eren l’únic assetjament que rebien les dues noies. Els darrers dies l’hostilitat cap a elles s’havien reforçat. Fa pocs dies, i segons la versió que donen alguns dels alumnes i pares del centre, un grup de joves va rodejar la nena que ha mort, la van insultar i la van colpejar contra una paret. En altres ocasions el mateix grup de joves van donar cops i envoltar també les dues germanes, rient de la seva situació econòmica —vivien en un pis ocupat, després d’haver arribat a Sallent fa un parell d’anys— i també pel trànsit de gènere que estava fent una d’elles. 

Tots aquests comportaments, que estaven liderats, segons alguns pares, per un grup de joves que l’endemà dels fets, fins i tot, van ser vistos fent broma davant del bloc de pisos del carrer de l’Estació de Sallent on vivien les dues germanes, no van ser detectats pel centre ni per la Policia Local de Sallent. Fins ahir a la tarda el departament, del mateix color polític que l’alcalde del municipi, van negar per terra, mar i aire, que les dues bessones haguessin pogut ser víctimes de bullying. Res ho feia pensar, repetien des de l’Ajuntament. 

Cap informe, denúncia o queixa, formal o informal, havia posat en relleu aquest assetjament. Finalment, el departament va haver de recular i canviar la versió després de l’allau d’informacions publicades sobre els insults i les agressions que les dues joves van patir a l’institut. Un altre nen també ha denunciat públicament les darreres hores que el mateix grup de joves l’assetjava per ser també estranger, originari de Romania.

Investigació per aclarir què passava i què van fer

Fins i tot el síndic de greuges va comunicar ahir que obria d’ofici una investigació per aclarir si hi havia assetjament escolar contra les dues joves i, sobretot, si algú hi va fer alguna cosa. Queda clar, de moment, que ningú, des del centre, que encara neguen els fets, va fer res i asseguren que no ho sabien. El que sí que confirmen, com també fa l’alcalde Oriol Ribalta, és que les joves i la família havien rebut suport psicològic per part del centre educatiu, tot i que no s’havia detectat cap alarma sobre assetjament. 

Els Mossos d’Esquadra han escoltat en declaració diverses persones, també personal del centre educatiu, per tal de poder completar l’atestat que aquest divendres al matí serà entregat al jutge de guàrdia de Manresa que porta el cas. Entre altres declaracions, la policia també ha parlat amb la mare i el pare de les dues menors d’edat per aclarir alguns dels detalls de la vida personal de les nenes.

Una carta abans dels fets

En la carta que la Policia Local de Sallent va trobar al pis des d’on van saltar les nenes, una d’elles, la que ha acabat morint, assegurava que no podia més pel rebuig del seu entorn al trànsit de gènere que havia iniciat. La seva germana, que segueix molt greu ingressada al Parc Taulí de Sabadell, també es va intentar suïcidar per no quedar-se sola i abandonar la seva germana, segons consta al manuscrit que van deixar les dues joves abans dels fets.