El Departament d’Educació ha de fer marxa enrere i canviar part de la seva versió sobre els tràgics fets de Sallent, al Bages. Dimarts al migdia dues nenes, de 12 anys i bessones, van saltar al buit des del balcó de casa seva. Van deixar una carta i la Policia Local del municipi va trobar dues cadires, les que van fer servir per enfilar-se. Una d’elles va morir i l’altra va quedar ferida molt greu i va haver de ser traslladada en helicòpter a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, on segueix crítica però estable. 

Encara sense que els Mossos d’Esquadra, qui s’encarreguen de la investigació del cas, hagin tancat i entregat al jutge l’atestat dels fets —que es preveu que es tanqui aquest divendres a primera hora, concloent que el salt va ser intencionat i que buscaven llevar-se la vida—, des del Departament d’Educació, dels seus serveis territorials a les comarques centrals, van assegurar per activa i per passiva que no havien detectat bullying i que ho descartaven. En la mateixa línia es va mostrar —i ho ha repetit aquest matí en una conversa amb ElCaso.cat— l’alcalde del municipi. 

Conseller Sallent
El conseller d'Educació Josep Gónzalez Cambray amb l'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, en una imatge d'arxiu / ElCaso.cat

El batlle Oriol Ribalta s’ha sumat a la versió d’Educació assegurant que no s’havia detectat cap indici que fes pensar que les dues noies haguessin patit assetjament escolar a l’institut del municipi on estaven escolaritzades. Però la realitat, alguns cops, és molt crua. Els Mossos d’Esquadra ja van alertar ahir al vespre que els investigadors de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Manresa no descarten res, tampoc el bullying com un dels factors d’aquests fets fatals. Els pares del centre també ho tenien clar. Aquest matí una mare d’un nen que anava a classe amb les dues noies ha assegurat que tenien coneixement d’insults a les nenes, sobretot a una d’elles, per la seva transició de gènere, i que després dels fets de dimarts han conegut més detalls del que passava a l’escola, tot i que l’equip directiu ho negava.

Educació recula i no descarta el bullying

Ara, doncs, el Departament d’Educació ha reculat i no descarta cap hipòtesi en el cas de les bessones de Sallent. Per prevenció, ha activat la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV). Les últimes informacions recollides, asseguren des d’Educació, obliguen a replantejar les primeres afirmacions. Així doncs, no es descarta ja cap hipòtesi, tampoc la de l’assetjament escolar, tot i que com és habitual en aquest tipus de situacions, es treballa amb un escenari multifactorial, amb condicionants socials i familiars.

L’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) està fent atenció d’urgència en el dol i la pèrdua des del primer moment i el Programa de Benestar Emocional està en contacte amb el centre des de dimecres i hi ha pactat un acompanyament periòdic amb trucades i videotrucades diàries, i visites in situ si el centre ho demana, segons el mateix departament. Des del centre, assegura també Educació, no s’havia detectat problemàtica específica d’assetjament escolar, però havia donat suport psicològic i d’orientació a les alumnes des d’inici de curs.

Anna Chillida, directora general d’Alumnat de la Generalitat de Catalunya, ha explicat que han activat la USAV per fer una investigació paral·lela a la que estan fent els Mossos i que tutelarà el jutjat de guàrdia de Manresa. Chillida ha apuntat que, en casos de suïcidi, els experts i professionals de la salut mental remarquen que sempre són casos “multifactorials” i per això “requereixen els màxims recursos possibles i la indagació de la màxima informació”.

Educació recorda que Feminismes té punts d'atenció

La noia que ha mort en els tràgics fets de Sallent havia assegurat a la classe que tenia intenció de fer un trànsit de gènere i havia demanat canviar-se el nom, és per això que també s’investiguen els insults trànsfobs que s’han detectat durant la investigació. Des d’Educació han recordat que en el cas de discriminació per raó de gènere o persones que volen fer la transició, el Departament d’Igualtat i Feminismes té recursos repartits pel territori per fer aquest tipus d’acompanyament.