Els Mossos d’Esquadra estan enllestint l’atestat que hauran de presentar al jutge de guàrdia explicant què va passar al carrer de l’Estació de Sallent dimarts a les tres de la tarda, en el moment en què les dues nenes de 12 anys van decidir, segons tot sembla indicar, suïcidar-se. Una de les joves va morir a l’acte, l’altra va ser traslladada molt greu a l’Hospital de Sabadell, on segueix greu però estable. Ja ha estat intervinguda i ho haurà de tornar a ser, segons fonts familiars. La nena seguirà també a la unitat de cures intensives (UCI) del Parc Taulí. En el moment d’arribar al pis, la Policia Local de Sallent va preservar l’escena, el balcó des d’on van saltar. Hi havia dues cadires i també van localitzar, a l’interior de la casa, dues cartes. 

 

Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de les investigacions per aclarir què va passar al pis, però, sobretot, què va passar abans dels fets. Els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Manresa són els encarregats de preparar l’atestat que servirà per explicar al jutge els fets. El que ja està clar, com va avançar ElCaso.cat dimarts al vespre, és que les dues nenes es van precipitar de manera voluntària al carrer per llevar-se la vida. Sense cap rastre de criminalitat, la policia va descartar l’homicidi i, amb els indicis que van poder recollir, també que es pogués tractar d’un accident. 

Què va motivar el fatal final?

Ara bé, què ho va motivar? La carta que les dues noies van deixar escrita, i de les quals no n’ha transcendit el contingut exacte, obre la porta a un possible cas d’assetjament escolar rere les intencions suïcides de les dues nenes. Ara caldrà veure què havia motivat aquest bullying i si la policia podrà no només constatar-lo, sinó relacionar-lo amb els tràgics fets. Els motius de l’assetjament que, presumptament, patien les dues nenes estaven relacionats amb el seu origen, eren de l’Argentina i feia menys de dos anys que vivien en aquest poble del Bages, i també per la seva identitat de gènere. Segons han detallat alguns dels companys d’escola de les joves que es van precipitar, una d’elles, la que ha mort, volia fer la transició a nen, s’havia tallat el cabell i havia demanat que la tractessin amb un altre nom, Iván.

El menysteniment que va rebre per aquesta transició de gènere, a l’institut, és el que ara els Mossos intenten aclarir per si pot ser part de la motivació d’aquesta acció fatal de dimarts al migdia, saltar al buit des del balcó de casa seva. Els Mossos d’Esquadra, abans d’enllestir l’atestat, escoltaran en declaració la família de les joves, els responsables del centre educatiu, l’equip docent i també els companys de classe. Totes les peces serviran per fer-se un mapa per intentar aclarir què va portar les dues nenes a prendre aquesta decisió sense retorn. 

Motius polièdrics 

El Departament d’Educació i l’Ajuntament de Sallent creuen que no va existir bullying contra les nenes, un fet que els Mossos d’Esquadra encara no descarten. Més enllà del contingut de la carta, que les dues nenes van fer servir per acomiadar-se dels seus pares i familiars, i la constatació que sí que les dues nenes havien rebut insults racistes i, fins i tot, com a mínim una d’elles, trànsfobs, l’atestat dels Mossos només ho podrà detallar, però fonts policials asseguren que és molt complicat poder-ho relacionar directament amb l’opció suïcida de les dues joves.

L’atestat confirmarà que les dues nenes van saltar de manera voluntària i hi inclouran tots els indicis que creuen que així ho proven. També inclouran una transcripció de la carta que van deixar i les declaracions de l’entorn de les dues noies, però no s’espera que puguin imputar cap mena de delicte al voltant de les noies, tot i poder demostrar que hi havia hagut hostilitat per part dels seus companys de classe i de centre amb relació al seu origen o a la seva transició de gènere. Les causes d'aquest suïcidi, que ha acabat amb una de les menors morta i una d'elles molt greument ferida, són polièdriques, i es tancarà sense més accions judicials que les que s'han de fer de manera ordinària en aquest tipus de casos.