Maia Ducó, la mare de les dues bessones de Sallent que aquest dimarts al migdia van saltar des d’un tercer pis del carrer de l’Estació d’aquest municipi del Bages, va denunciar els insults i les agressions que patien les seves filles a l’institut. Ho va explicar, ella i el seu marit, segons una portaveu de la família, a l’institut, que "no van fer res"

 

“Cada dos per tres anaven al centre a demanar que aturessin aquell infern”, detalla Cristina Puga, familiar dels pares de les dues nenes. En aquest vídeo a ElCaso.cat es pot escoltar les declaracions que ha fet la portaveu de la família de les dues noies, assegurant que mai ningú les va ajudar quan van denunciar que les seves filles, la Leila i l’Alana, eren víctimes d’assetjament escolar. No només ho veien ells, quan les nenes ploraven i explicaven què passava al centre, també ho han detallat amigues de les nenes.

Cristina Puga ha assegurat que els pares de les dues criatures no entenen com pot ser que si ells van avisar el centre i també la Policia Local —per error, diu Policia Nacional, en el vídeo— ningú va fes res, però que fins i tot, després, quan van passar els fets, des del Departament d’Educació i des de l’Ajuntament de Sallent, per veu del mateix alcalde, Oriol Ribalta, neguessin la possibilitat que les dues bessones fossin víctimes de bullying

“El problema era a l’escola”

“A casa i al carrer eren felices, el problema el tenien a l’escola; allà patien molt, i sortien plorant”, assegura la portaveu. “Ho sabien a l’Ajuntament i a l’institut”, insisteix. “Els hi havien pegat i insultat diverses vegades i la seva mare i el seu pare van anar diversos cops a queixar-se, també a l’escola on anaven abans, però ningú va fer res”. “L’únic que van fer va ser expulsar durant dos dies els nens que les molestaven”. La família de la mare i del pare de les nenes no són a Catalunya, segueixen a Mar de Plata, a Argentina. Està previst que puguin arribar després de fer també una recol·lecta de diners per poder pagar el viatge.

La tragèdia de Sallent

Els fets es van conèixer dimarts a la tarda. Al voltant de les tres es va rebre l’avís de la precipitació, des d’un tercer pis, de dues nenes. No es va poder fer res per salvar la vida d’una d’elles; la segona va poder ser estabilitzada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i traslladada en helicòpter a Sabadell, on segueix greu. 

La Policia Local de Sallent va accedir al pis i va trobar, a més del pare, que era a l’interior del domicili en el moment dels fets, també dues cadires, que les nenes van fer servir per enfilar-se, i també una carta que van fer servir per acomiadar-se i explicar els motius d’aquesta decisió final. La investigació dels Mossos destaca el contingut de la carta i també els episodis d’assetjament que van viure les noies a l’escola, si bé en un primer moment el departament d’Educació i el mateix consistori ho van negar. Fins que van haver de recular i canviar la versió, deixant la porta oberta també a l’existència de bullying i a la possibilitat que hagués influït en el suïcidi de les bessones.