Els Mossos d'Esquadra revelen un altre mètode pel qual els ciberdelinqüents intenten dur a terme estafes. Es tracta d'un mètode anomenat "email spoofing" i, tal com es pot deduir a partir del nom, és un engany que es du a terme a través del correu electrònic. Expliquem en què consisteix l'email spoofing i com evitar ser-ne víctima

Les estafes cibernètiques, tot i tenir noms diferents, així com diversos mètodes per a dur-se a terme, normalment sempre persegueixen el mateix objectiu: aconseguir les dades d'accés als comptes bancaris, o les dades de les targetes de crèdit, de les seves víctimes. Malauradament, avui en dia els dispositius electrònics i l'internet estan presents en pràcticament tots els aspectes de la nostra vida, motiu pel qual són el principal canal que utilitzen els ciberdelinqüents per intentar estafar les persones. La prevenció és l'única manera d'evitar que aquests enganys es materialitzin. 

L'"email spoofing" suplanta la identitat d'empreses o persones de confiança

Les estafes d'"email spoofing", normalment orquestrades també amb mètodes de phishing, suplanten la identitat d'empreses o persones de confiança de la víctima a través del correu electrònic. Els estafadors envien un correu electrònic a la víctima fent-se passar per un conegut o una empresa i li sol·liciten dades personals o bancàries, amb l'objectiu que, en fer creure a la víctima que el remitent és algú del seu entorn, les hi proporcioni. 

Els ciberdelinqüents, per tal que el correu electrònic maliciós resulti creïble, falsifiquen el remitent perquè el sistema del dispositiu de la víctima mostri el correu sense enviar-lo a la carpeta de correu brossaA vegades, a menys s'inspeccioni curosament el correu electrònic i el remitent d'aquest, resulta molt fàcil creure que el correu l'ha enviat un conegut o l'empresa i, per tant, caure en l'engany. Els correus electrònics poden anar acompanyats d'enllaços maliciosos o arxius adjunts amb virus o malware que permeten hackejar el dispositiu de la víctima. Els Mossos d'Esquadra expliquen el funcionament de l'estafa.

mossos expliquen estafa email spoofing
Els Mossos expliquen el funcionament de l'estafa per "e-mail spoofing". / Foto: Mossos d'Esquadra

Les recomanacions dels Mossos per evitar ser víctima d'aquesta estafa

Tot i que evitar rebre correus electrònics maliciosos, és, malauradament, molt difícil, hi ha un seguit de recomanacions de la policia catalana per detectar quan es tracta d'una estafa, i evitar així ser-ne víctima. La primera recomanació dels Mossos d'Esquadra és desconfiar del correu electrònic si no esperàvem cap comunicació de l'empresa o de la suposada persona coneguda que l'envia. La manera de procedir, tal com han indicat a Twitter, és comprovar l'adreça de correu i, en cap cas, entrar als enllaços o descarregar i obrir els arxius adjunts. El que s'ha de fer, doncs, és eliminar el correu de la safata d'entrada i, en cas que sigui possible, bloquejar l'adreça del remitent.

Si s'ha estat víctima de l'estafa, s'han de recopilar totes les dades (els correus, captures de pantalla, etcètera), avisar l'entitat bancària, bloquejar la targeta o el compte bancari, i interposar una denúncia formal a la comissaria.