Agents de la Policia Nacional han desmantellat gairebé una cinquantena de botigues en línia, concretament 49, que actuaven de forma fraudulenta, i ha detingut set persones veïnes de les vegueries de Barcelona i Girona. L'estafa suma més de mig milió d'euros, i ha afectat un centenar de víctimes d'arreu d'Espanya. Els estafadors cometien el frau dissenyant i administrant pàgines web, a través de les quals s'anunciava la venda de productes informàtics i electrodomèstics amb unes ofertes irresistibles, de manera que la demanda es disparava. Tanmateix, les persones compradores mai rebien el producte, ni tampoc podien contactar amb el suposat servei d'atenció al client per tal que els retornessin els diners. Ara, la investigació policial s'ha saldat, de moment, amb la detenció de set persones, mentre que deu més estan sent investigades

Una estafa pensada al detall 

Els estafadors, segons ha pogut esbrinar la policia, contractaven dominis que s'allotjaven en un servidor ubicat a Granollers (Vallès Oriental), i així posaven en funcionament les pàgines web que anteriorment havien dissenyat cuidant de cada detall, per tal que aparentessin ser botigues de confiança. A més a més, també captaven persones perquè administressin les pàgines i en fessin el manteniment, a canvi de rebre comissions per les vendes, tal com ha sabut l'ACN. 

Un cop les víctimes adquirien el producte i n'efectuaven el pagament, mai més sabien res del que suposadament havien comprat. Els investigats i detinguts, presumptament, es dedicaven a quedar-se amb els diners de les compres, sense enviar als compradors el producte pel qual havien pagat. Les persones afectades tampoc trobaven la manera de posar-se en contacte amb els venedors o el suposat servei d'atenció al client per tal de reclamar els diners; en comptades ocasions, algunes persones aconseguien que els retornessin el 70% dels diners. Amb aquest mètode, els estafadors han aconseguit en sis mesos més de 500.000 euros

La Policia Nacional investiga l'estafa des de fa sis mesos i hi ha 17 persones involucrades

La investigació d'aquesta estafa va començar sis mesos enrere, després que agents de la Policia Nacional detectessin l'existència d'un seguit de pàgines web d'aparença fraudulenta. El que va posar en alerta els agents eren els preus increïblement baixos que oferia la pàgina web, sovint per sota del preu de mercat, per alguns electrodomèstics o productes informàtics. Arran de la sospita que es tractava d'una estafa en la qual els productes mai arribaven als compradors, es va iniciar la investigació.

Durant aquests sis mesos d'investigació, s'han pogut detectar 49 botigues fraudulentes pertanyents al mateix grup, mentre que la xifra de persones afectades per aquesta estafa ascendeix fins al centenar, tal com han confirmat les fonts policials. La quantitat de diners guanyada mitjançant aquest frau és encara més elevada, i supera el mig milió d'euros. En total, hi ha 17 persones involucrades o relacionades amb aquest engany, set de les quals han estat detingudes i les deu restants, continuen sent investigades. Algunes de les investigades, de fet, han declarat haver estat també enganyades per a mantenir i administrar la pàgina, mentre que altres exposaven gestionar les vendes en la modalitat de "venda compartida", la qual consisteix bàsicament a reservar els productes desitjats fins que hi ha prou demanda perquè pugui ser enviat.