Els estafadors s'empesquen mentides i trames cada vegada més elaborades per tal que caiguis al seu parany i els facilitis les dades d'accés al teu compte corrent o, directament, els facis una transferència bancària. En aquesta nova estafa de la qual alerten els Mossos d'Esquadra a través de les xarxes socials, és l'empresa on treballa la víctima la que pot perdre una gran suma de diners. Es tracta del que la policia catalana anomena "l'estafa del CEO", un engany pensat al detall perquè la persona contactada pels estafadors piqui i transfereixi els diners de l'empresa al suposat màxim dirigent d'aquesta. L'estafa pot dur-se a terme a través de diferents vies i, un cop els estafadors aconsegueixen el que volen, resulta molt difícil de detectar.
Els estafadors investiguen l'empresa per saber qui la dirigeix i qui hi treballa
L'estafa del CEO és una estafa que barreja el mètode phishing i el mètode vishing. Per una banda, els estafadors investiguen prèviament l'empresa, la seva estructura i el seu organigrama, per tal de descobrir qui és el màxim responsable o CEO. Un cop tenen aquesta informació, fan recerca per saber quins treballadors tenen potestat per efectuar transferències bancàries i, amb tota la informació recopilada, inicien l'estafa.
Els treballadors reben una trucada del suposat CEO de l'empresa
Quan els estafadors han obtingut tota la informació necessària sobre l'empresa i els seus treballadors, comença l'estafa. Com tots els enganys de phishing, els estafadors suplanten la identitat del CEO o responsable de l'empresa per tal de contactar amb els treballadors fent-se passar per ells. Aleshores, l'estafador truca al treballador prèviament investigat i, fent-se passar pel màxim cap de la companyia, sol·licita una transferència bancària en el marc d'una operació urgent que s'ha de resoldre. Tot i que aquesta sol·licitud també pot fer-se a través d'un correu electrònic, la majoria de casos detectats d'aquesta estafa es duen a terme amb trucades telefòniques, en el que seria una estafa per mètode vishing. La transferència que demanen, tanmateix, no va a parar als comptes de l'empresa ni del CEO, sinó a les butxaques de l'estafador.
Els consells dels Mossos per evitar caure a l'estafa del CEO
Els Mossos han alertat a través de les xarxes socials d'aquesta estafa, la qual, si bé no s'ha detectat un augment de casos, és freqüent que ressorgeixi, especialment a la tornada de vacances. La policia catalana recomana desconfiar de la persona que truca o envia el correu i, sota cap circumstància, realitzar una transferència bancària. El que primer s'ha de fer, en aquests casos, és intentar comprovar la veracitat del correu o trucada, i posar-ho en coneixement de l'empresa.