Els Mossos d'Esquadra alerten del retorn de l'estafa amb què poden robar molts diners a les víctimes que hi cauen. Es tracta d'un SMS que suplanta a l'Agència Tributària, el qual informa la persona que el rep que la suposada Agència ha de retornar-li una quantitat de diners que varia en cada cas; altres vegades, el missatge només informa del retorn dels "impostos", sense especificar-ne la quantitat. La policia catalana ha detectat que aquesta estafa, la qual no és pas nova, torna a funcionar, i per aquest motiu avisa la ciutadania d'anar amb compte i no entrar a l'enllaç indicat en el missatge. 

Aquesta estafa, que cada pocs mesos torna a circular i a aparèixer als dispositius mòbils de moltes persones, té per objectiu aconseguir les dades bancàries i/o de les targetes de dèbit i crèdit d'aquelles persones que piquen a l'enllaç. Les persones estafades, creient que, efectivament, l'Agència Tributària els reemborsarà una important suma de diners en concepte d'"impostos", cliquen a l'enllaç, el qual és fraudulent. L'adreça web els dirigeix a una pàgina que, suplantant la identitat de l'Agència Tributària, obliga els usuaris a introduir les seves dades o bé a descarregar fitxers maliciosos. Així, els hackers obtenen la informació confidencial i les credencials d'accés als comptes bancaris de les persones que han rebut el missatge, i poden entrar als comptes per tal de buidar-los. 

tuit estafa sms agencia tributaria phishing
Els Mossos alerten via Twitter del retorn d'aquesta estafa de phishing

L'estafa de phishing que suplanta l'Agència Tributària simula un reemborsament dels impostos pagats: exemples

Es tracta d'una estafa en la qual, com en totes les altres, resulta molt fàcil de caure-hi, ja que té un ganxo molt temptador: un reemborsament de diners. En els SMS enviats, que sempre segueixen la mateixa estructura, s'informa del següent: "Agència Tributària; ha qualificat per un reemborsament d'impostos de 450 euros. Trobar més informació a la pàgina web oficial". En alguns casos, no obstant això, només s'informa del reemborsament d'impostos, sense que s'especifiqui la quantitat, i això fa que les persones que el reben, encuriosides, piquin a l'adreça web. La resta, és història: infecten el dispositiu, o aconsegueixen les dades bancàries, i buiden els comptes. Recollim alguns exemples dels missatges fraudulents:

sms estafa agencia tributaria 1
En aquest cas, demanen la verificació de les dades a través del web. / Font: Agència Tributària
sms estafa agencia tributaria 2
Un altre SMS intenta que l'usuari entri a l'adreça dient que allà trobarà el formulari de reemborsament. / Font: Agència Tributària
sms estafa agencia tributaria 3
En aquest missatge, es diu que hi ha més informació al web. / Font: Agència Tributària

L'Agència Tributària avisa que mai realitza devolucions

L'Agència Tributària, coneixedora del fet que, cada pocs mesos, els suplanten la identitat per tal d'estafar diners a la ciutadania alerta a través de la seva pàgina web que mai realitzen devolucions. A la seva pàgina web, recorden el següent: "L'Agència Tributària mai realitza devolucions a targetes de crèdit o dèbit ni sol·licita informació confidencial, econòmica o personal, números de compte ni números de targeta, ni adjunta annexos amb informació de factures o altres tipus de dades. No atengui aquests missatges, és un intent de frau suplantant la imatge de l'Agència Tributària".

En cas de rebre el missatge, el més important és no entrar a l'enllaç i posar-ho en coneixement de la policia per tal que investigui el número des d'on s'envia.