Parlen els pares de les dues bessones de 12 anys que el 21 de febrer es van precipitar des del balcó de casa seva a Sallent (Bages). Una d'elles va resultar ferida greu i continua hospitalitzada en cures intensives, mentre l'altra va morir en caure des del tercer pis de l'edifici situat al carrer de l'Estació del municipi. Aquesta última nena, l'Alana, va comentar unes setmanes abans la seva germana Leila i diverses persones del seu cercle proper d'amistats que havia decidit canviar-se el nom pel d'Iván i iniciar un canvi de gènere. Això l'hauria portat a rebre insults i burles al seu institut, cosa que els progenitors desconeixien. Tanmateix, al recordatori que la família argentina va entregar al funeral celebrat aquest diumenge estaven inclosos ambdós noms en senyal de respecte a la voluntat de la menor.

Però, ara, els pares han indicat que, per respecte "a la intimitat i la memòria de les filles" i per no entorpir la investigació policial i judicial, "no faran de moment declaracions". Així s'explica en un comunicat remès a La Vanguardia, al qual aclareixen que les futures informacions dels progenitors seran donades pel seu advocat. Tanmateix, han expressat la voluntat de no convertir la mort de la seva filla en "un circ mediàtic", perquè no es produeixi un "abanderament polític de cap color" per aquest cas. També han recordat, respecte a la menor que va perdre la vida després de saltar del tercer pis que "no es deia Iván, es deia Alana", tot i el recordatori del funeral i la decisió que hauria pres i explicat la nena a la seva germana Leila i els amics més propers.

Causes "multifactorials" i Educació recula per acceptar el bullying

El suïcidi d'Alana (o Iván) s'hauria produït per causes "multifactorials", segons un primer informe dels Mossos d'Esquadra remès al jutjat de Manresa (Bages) que investiga el cas. És a dir, hi serien els "problemes per la identitat de gènere" i l'assetjament escolar. Aquest últim punt, negat inicialment per l'escola i el propi Departament d'Educació de la Generalitat, va agafar forma pels testimonis de bullying tant per part de la família com d'alguns dels amics de la menor. 

Manifestació a Sallent contra l'assetjament escolar / Foto: Nia Escolà ACN
Manifestació a Sallent contra l'assetjament escolar / Foto: Nia Escolà ACN

La mare de les bessones, Maia Ducó, va denunciar els insults i les agressions que patien les seves filles a l'institut, que segons ella "no va fer res". "Cada dos per tres anaven al centre a demanar que aturessin aquell infern", va detallar Cristina Puga, una familiar. Va assegurar que ningú les va ajudar quan van denunciar que les seves filles eren víctimes d'assetjament escolar. La versió dels pares vers les de l'institut i el Departament d'Educació va agafar força després que algunes alumnes del centre aclarissin que realment les rodejaven i els hi feien un bullying acarnissat. La institució educativa i la Conselleria van repetir per activa i per passiva que no havien detectat bullying i ho descartaven. Però van haver de recular, al final era evident que sí existia.

 

Dos raons: identitat de gènere i assetjament escolar

A més de l'assetjament escolar que patien, tal com han explicat en un primer informe els Mossos d'Esquadra, també hi havia "problemes per la identitat de gènere", que Alana va comentar amb la seva germana i els amics propers pocs dies abans perquè li diguessin Iván. Les dues raons són amb les que treballen els investigadors en aquests moments i els especialistes avalen ambdues tesis: les morts per suïcidi mai no tenen un únic detonant, sinó que són el resultat de factors psicològics, biològics i socials que tenen tractament. Els pares de les bessones agraeixen els suports rebuts però demanen intimitat i no fer "bandera política" del cas en aquests moments de dolor i angoixa de la família argentina que va traslladar-se des de Reus a Sallent no feia ni dos anys.