Costarà que Sallent, un municipi de menys de 10.000 habitants del Bages, torni a respirar tranquil. Dimarts a la tarda tot va canviar. Res tornarà a ser igual. La vida d’una família argentina que havia arribat a la comarca no feia ni dos anys, després d’haver estat a Reus, al Baix Camp, va canviar de dalt a baix. Tornant de l’institut, les dues filles, dues bessones de 12 anys, van acomiadar-se de les seves amigues a les portes del bloc on vivien i van pujar a casa a dinar. 

El seu pare els va servir el menjar i va anar a estirar-se. Es va despertar per un gran impacte i va sentir com el silenci s’havia apoderat de casa seva. Va veure dues cadires al balcó i va baixar, en segons, des del tercer pis fins al carrer. Els tècnics del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els efectius de la Policia Local de Sallent no van poder fer res per salvar la vida d’una d’elles, de l’Alana, que va morir a l’acte. La Leila, la germana, va poder ser estabilitzada, i tot i que molt greu, va poder ser traslladada en helicòpter al Parc Taulí de Sabadell, on segueix molt greu ingressada a l'UCI. La vida d’aquesta família mai més tornarà a ser igual.

Primera investigació del cas Sallent

Les primeres indagacions que va fer la Policia Local de Sallent, que van ser els primers a arribar, i els Mossos d’Esquadra, van concloure gairebé en la primera hora després dels fets que la caiguda al buit de les dues germanes no responia a un crim. Res ho feia pensar. Al contrari. En la primera informació que Mossos d’Esquadra envia de manera interna per alertar dels fets ja apunta a la troballa de les dues cadires i d’una carta de comiat, un fet que obliga a pensar que les dues nenes es van intentar treure la vida de manera voluntària. 

Igualment, calia que els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Manresa dels Mossos completessin l’atestat. La línia principal d’investigació era el suïcidi, però la policia mai descarta res. Van ser llargues hores d’investigació, sobretot, per la cascada d’indicis que van anar rebent els investigadors, de la família i l’entorn de la víctima, que alguna cosa no quadrava

Molts protocols i pocs resultats

I quan aquest atestat encara no està ni gairebé començat, quan els Mossos demanaven tranquil·litat per poder treballar i radiografiar l’entorn de les dues bessones per poder aclarir què havia passat, i evitar que res ho pogués contaminar, el Departament d’Educació va cometre el primer error. L’Ajuntament de Sallent, amb l’alcalde Oriol Ribalta al capdavant, del mateix partit polític que el conseller d’Educació, també hi va caure de quatre potes

Educació i l’escola van arribar a confirmar en dos comunicats diferents i en algunes converses amb càmeres en off amb els mitjans de comunicació que es descartava completament l’assetjament escolar com un problema amb les dues bessones. Fins i tot, des del consistori, per reforçar la teoria del departament, van arribar a explicar que els problemes de les dues nenes podien ser a casa, per la seva situació de vulnerabilitat econòmica i social que patien. Des del departament es va arribar a assegurar que els Mossos d’Esquadra també descartaven el bullying, un fet que Interior va haver de desmentir. Sense mullar-se, esperant l’atestat dels investigadors, els Mossos demanaven no descartar res. 

Amb aquestes contraversions arribem a dimecres a la tarda, 24 hores després dels fets. La família de les bessones comença a explicar als mitjans de comunicació què diu la carta i que la mare de les dues nenes es va queixar en diverses ocasions a l’institut i que ningú va fer res. Altres pares de l’institut també expliquen que els seus fills els han explicat com era l’infern que patien les dues bessones, i altres nens, en aquest centre de Sallent. Fins i tot una amiga de l’Alana i la Leila va explicar en un vídeo a ElCaso.cat com eren atacades les dues germanes al centre i com ningú hi feia res. Fins i tot, les van arribar a castigar a elles per defensar-se. Les amigues han hagut de saltar-se la prohibició que els han fet des del centre per parlar amb la premsa. 

Foto Sallent 2
Imatge de l'exterior de l'Institut Llobregat de Sallent, on anaven les dues bessones / EFE

Dijous al matí l’atestat dels Mossos encara no estava enllestit. La policia volia escoltar en declaració com més persones millor, per poder oferir al jutge un mapa el més clar possible de què va passar al pis del carrer de l’Estació, però sobretot, què va passar abans. Mentrestant, Educació i el mateix consistori no van tenir més remei que canviar de versió. El que en un primer moment descartaven, finalment van haver de dir que podria ser. El llenguatge fred i burocràtic dels primers dies havia de virar després de rebre desenes d’informacions sobre el presumpte assetjament que les dues bessones de Sallent van patir a l’institut. A més de fer marxa enrere i culpar l’institut per no haver-ho detectat, Educació va activar els tècnics de la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de violència (USAV) per abordar aquest assumpte i fer una investigació paral·lela per saber quins protocols van fallar en el cas de Sallent.

Ara per ara, i segons fonts de la mateixa conselleria, el protocol contra assetjament a l’Institut Llobregat de Sallent "no estava activat perquè no hi havia hagut indicis d'aquest assetjament". Ara s’haurà d’investigar com és que si la mare s’havia queixat, els alumnes ho sabien i els professors havien hagut d’actuar, ningú va veure els “indicis” i va activar el protocol. Més errors a la llista del cas Sallent.

Sallent no tornarà a ser el mateix

Però si la família de les dues bessones mai més tornarà a ser la mateixa, tampoc ho tornarà a ser Sallent. Un episodi així molts cops no deixa de ser una notícia de les moltes que ens arriben cada dia, menys quan aquesta notícia ha passat en un carrer del teu municipi. I quan tothom a Sallent coneix algú que ha estudiat, estudia, ha treballat o treballa a l’Institut Llobregat. Sallent no tornarà a ser el mateix, també per tots els errors que s’han detectat, d’acompanyament de les víctimes, dels protocols que haurien de fer les escoles i els instituts públics entorns segurs per als joves del país i, també, per com, en un primer moment, per desconeixement o per qualsevol altra raó, els representants polítics més propers, l’Ajuntament de Sallent, van fallar descartant una cosa que s’ha acabat confirmant. 

Foto Sallent 3
Imatge de l'altar davant de casa de les bessones, al carrer de l'Estació, a Sallent / EFE

A l’atestat que divendres els Mossos d’Esquadra van presentar als jutjats de Manresa apunten clarament a l’assetjament que patien les dues germanes, sobretot una d’elles, la que volia fer el trànsit a nen. Ja s’havia tallat el cabell i havia demanat que la tractessin com a Iván, un fet que va desencadenar més insults i agressions al centre, sumat també als insults i mofes per fer de fora. Aquest cúmul de circumstàncies van portar les nenes a la situació límit.

L’Alana serà enterrada aquest diumenge

La Leila, la germana que va poder ser traslladada molt greu al Parc Taulí de Sabadell, continua en estat crític amb importants lesions a la cara, als braços i també en alguns òrgans interns. Ja ha hagut de ser intervinguda i caldran més operacions, segons han explicat fonts de la família, com el seu avi, que ja ha arribat de l’Argentina i s’ha desplaçat fins a Sallent. L’enterrament de la seva germana bessona Alana tindrà lloc aquest diumenge en una cerimònia que arrencarà a les 11 del matí i que la família vol celebrar en la intimitat.