Ramón Santiago és un home de 36 anys més que conegut a Espanya, ja que va ser un dels assassins i violadors de Sandra Palo. L'individu, que ha tingut diversos xocs amb els cossos policials des que va sortir del centre d'internament on va estar reclòs prop de nou anys per l'atroç crim, ha tornat a trobar-se amb la justícia, aquesta vegada, acusat d'haver comès, juntament amb un amic, un violent robatori a un home, a qui van ruixar la cara amb un extintor. Tant Santiago com el seu soci, un jove de 19 anys, sumen diversos antecedents penals, i s'espera que passin a disposició judicial pròximament.

Santiago va participar, gairebé vint anys enrere, en un dels crims més cruels registrats a Espanya: el de Sandra Palo, la jove amb discapacitat que va ser brutalment violada i assassinada per quatre homes. El terrible crim, que va commocionar el país, va succeir l'any 2003. Sandra, una noia de 22 anys amb una discapacitat intel·lectual, esperava l'autobús per anar a Getafe (Madrid) quan un grup de quatre adolescents, tres d'ells menors d'edat, entre ells Ramón Santiago, la van segrestar i la van obligar a pujar al vehicle. Després de violar-la en grup, els joves van atropellar la noia fins a 15 vegades amb l'objectiu de matar-la; en no aconseguir-ho, la van ruixar amb gasolina i la van cremar viva. Per aquest crim, Santiago va estar reclús en un centre d'internament, ja que en el moment en què va cometre el crim tenia 16 anys; malgrat haver estat condemnat a 17 anys, l'acusat va sortir del centre el 2012, després d'haver complert únicament nou anys d'internament.

Ramón Santiago i el seu amic havien traçat un pla per robar 6.000 euros a la seva víctima

Els fets es remunten a finals de juliol, concretament, a dissabte passat 30 de juliol, a la zona del Pont de Vallecas, a la ciutat de Madrid, si bé les detencions s'han efectuat aquest dimecres, 7 de setembre. Santiago i el seu amic havien ordit un pla amb què pretenien robar 6.000 euros a la seva víctima, i gairebé surten airosos, però els cossos policials finalment han aconseguit atrapar-los. Els dos presumptes lladres havien contactat un home que venia un motor de cotxe a través d'una coneguda plataforma de compravenda, i pretenien robar-li 6.000 euros. Després d'entaular una conversa en la qual van fingir mostrar-se interessats, aquell fatídic dimarts tant els presumptes lladres com la víctima van acudir al lloc concretat per efectuar la transacció.

Els dos acusats van agredir la víctima violentament i la van ruixar amb un extintor

La víctima va arribar al lloc acordat i, en aquell mateix instant, va ser assaltada, presumptament, per Ramón Santiago i el seu amic, que van tirar a terra l'home. Després d'haver-lo tirat a terra, els dos acusats van ruixar amb un extintor l'home, impedint-li així la visió. Aprofitant el seu estat, ambdós individus van sostreure la motxilla de la víctima, on hi havia diners en efectiu (quantitat que no ha transcendit), així com un collar d'or. Un cop dut a terme el presumpte robatori amb violència, els dos individus van fugir ràpidament del lloc dels fets amb cotxe.

Santiago acumula una vintena d'antecedents

Després d'una mica més d'un mes d'investigació, agents de la Policia Nacional han aconseguit identificar i localitzar els presumptes lladres, que han resultat ser Ramón Santiago i un altre amic, de 19 anys. Santiago, qui ara es dedica a la música rap, acumula prop d'una vintena d'antecedents policials, principalment per delictes contra la salut pública i la propietat. El seu aliat, d'altra banda, té en el seu historial vuit antecedents per fets similars, segons informa Europa Press.