Dilluns vinent es compleixen 25 anys des que l'Audiència de València condemnés a 170 anys de presó a Miguel Ricart pel triple crim d'Alcàsser, un dels casos amb més repercussió mediàtica d'Espanya. Tanmateix, el cas continua viu al jutjat, que busca evidències contra Antonio Anglés, el pròfug més buscat implicat en la mort de les noies.

La justícia continua buscant evidències per localitzar Anglés

La setencia de l'Audiència de València va declarar provat que les tres nenes, Míriam, Desireé i Toñi, que tenien 14 i 15 anys respectivament, van ser segrestades el 13 de novembre de 1992 per Ricart, Antonio Anglés, que va ser identificat però segueix pròfug de la justícia, i possiblement alguna persona més. La sentència de 170 anys de presó va ser ratificada el maig de 1999 pel Tribunal Suprem. Les tres menors van ser violades i assassinada en un paratge de Tous (València) conegut com a La Romana, on els seus cossos van ser descoberts setmanes després, el gener de 1993.

Encara que la investigació judicial sobre aquests fets, de la qual és responsable el Jutjat d'Instrucció número 6 d'Alzira, està completament esgotada, queden moltes peces sense resoldre, una d'elles dedicada excluvisamente a la localització d'Anglés.

Trucades, correus i restes òssies

Després de tants anys, els investigadors continuen realitzant diferents indagacions per localitzar-lo a l'estranger, com l'anàlisi d'unes trucades i correus electrònics que va rebre la germana d'Anglés, encara que van resultar infructuoses. La policia també ha analitzat restes òssies trobades a les costes d'Irlanda, on se sospita que va poder arribar el pròfug o, fins i tot, haver mort.

Gràcies a les tècniques d'anàlisi modernes que fa 25 anys enrere eren impensables, la justícia ha pogut reobrir el cas. La recent personació en la causa de l'acusació popular que exerceix l'Associació Laxhsmi per a la lluita contra el Crim ha donat un nou impuls per a una possible certificació de la presència d'Anglés a l'escenari del crim.

En els últims mesos ha promogut l'anàlisi de cabells i altres possibles restes forenses en els vehicles de Ricart i Anglés, una recerca que va resultar infructuosa pel mal estat d'aquestes restes. A més, ha impulsat la recerca de l'ADN a la roba interior de les tres nenes assassinades i altres restes trobades a diversos escenaris relacionades amb aquest succés, com la catifa en què van ser embolicades després de la seva violació, tortura i assassinat.

Noves tècniques que permeten analitzar més proves

Així, després de rebre el vistiplau del jutjat instructor, s'ha ordenat analitzar de nou a la recerca de possibles restes un llençol blanc que cobria un matalàs d'escuma a la caseta de La Romana, on suposadament es va retenir les nenes durant la nit, diverses fibres del folre d'un matalàs trobat al mateix lloc, roba interior de Toñi, les samarretes de Desirée i Miriam, un tros d'entapissament del Opel Corsa de Miguel Ricart, unes raspadures preses de l'interior de l'esmentada caseta i d'un tros de fusta del mateix lloc, així com de la moqueta en la qual es va embolicar les víctimes.

Segons l'expert en genètica i director del Laboratori de Genètica Forense de l'Institut de Medicinal Legal de Las Palmas, José Juan Pestano, i el criminòleg i responsable de l'associació Laxshmi, Félix Ríos, les noves tècniques d'amplificació de l'ADN actuals poden permetre trobar rastres genètics on no es van obtenir en els anys 90, quan es va produir l'assassinat.

Algunes d'aquestes mostres van donar positiu llavors, en proves orientadores sobre semen o sang. Tanmateix, o bé no van donar confirmació en proves posteriors o no es van practicar anàlisis detallades per falta de temps, ni es va obtenir l'ADN, possiblement per la baixa sensibilitat de les proves i tecnologia de l'ADN de l'època, opinen els especialistes que han instat aquestes proves.

En espera de les anàlisis de cabell trobat

D'altra banda, l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, a través de dos dels seus laboratoris ubicats a Madrid i Barcelona, analitzarà mostres de cabells trobats en diversos escenaris d'aquest crim i els compararà amb els de set homes que van ser considerats al seu dia sospitosos. Tres d'aquestes persones són germans d'Antonio Anglés, un és Miguel Ricart, únic condemnat pels crims, i els altres tres són amics o coneguts d'Anglés, companys de delinqüència en algun cas, o relacionats amb la venda o el consum de drogues.

Ara per ara, l'únic condemnat per aquests fets és Miguel Ricart. Actualment té 52 anys i va sortir del centre penitenciari d'Herrera de la Mancha (Ciudad Real) el novembre de 2013, després de veure reduïda la seva sentència de 170 anys a 21 anys per la suspensió de la denominada doctrina Parot.

On pot amagar-se Anglés?

Antonio Anglés és un dels pròfugs més buscats. A ulls de la Interpol, és probable que encara sigui viu. Per aquesta raó, han actualitzat la seva fitxa policial, on apareixen tots els trets i dades de l'home que, en l'actualitat, té 56 anys.

Segons consta a la fitxa, Antonio Anglés va néixer a São Paulo (Brasil) i té la nacionalitat espanyola. Gràcies als seus tatuatges, podria ser més senzill identificar-lo: al seu braç dret té un tatuatge d'un esquelet amb dalles. Al braç esquerre té escrita la frase "amor de mare" i un dibuix d'una xinesa vestida tradicional i amb un para-sol a l'avantbraç. Un altre tret identificatiu és que té un quist de greix al coll. L'última vegada que va ser vist tenia 26 anys i tenia cicatrius a les mans i a la cara esgarrapades. Estava prim, mesura 1,75 metres i té els ulls de color blau.