Les xifres dels darrers mesos a Badalona posen els pèls de punta. Des de juny del 2022 s’han registrat en aquest municipi a tocar de Barcelona vuit agressions sexuals en grup, tres de les quals registrades al centre comercial Màgic —quatre si en comptem una més, que no va ser grupal—, una durant una fira i quatre més. En aquestes agressions sexuals la policia ha pogut implicar-hi, fins ara, 21 joves, vint d’ells menors d’edat. D’aquests, però, 13 no poden ser detinguts ni imputats perquè tenen menys de catorze anys, l’edat que marca el Codi Penal. Dels majors de 14 anys, sis han pogut ser detinguts i la resta van ser només imputats.

D’aquests 21 implicats n’hi ha amb diversos papers. No tots van participar activament en les agressions sexuals i alguns només les van facilitar o hi van participar de manera passiva. Com a mínim tres d’ells han ingressat en un centre de menors en règim tancat. Tot i que els Mossos no volen donar dades oficials sobre la nacionalitat dels implicats, entre detinguts i imputats, la majoria d’ells són de nacionalitat espanyola i veïns de la zona del barri de Sant Roc i de la Salut, un dels barris més conflictius de Badalona. 

Quatre dels implicats han participat en més d'una agressió sexual

Els Mossos d’Esquadra avui, en una roda de premsa que ha ofert la portaveu Montserrat Escudé, han posat xifres a un fenomen que els darrers mesos ha impactat amb força en aquest municipi del Barcelonès, creant alarma social. La inspectora Escudé ha assegurat que no es tracta d’un grup de 20 joves que surtin de nit a cometre agressions sexuals, si bé sí que ha acceptat que quatre dels implicats han participat en més d’una agressió sexual de manera activa. Tot i això, no ha volgut explicar en quantes agressions havien participat. Algunes de les agressions sexuals, sobretot les que tenen lloc als lavabos del centre comercial Màgic, tenen el mateix modus operandi i també és en aquestes on els implicats han repetit en alguna ocasió, segons han explicat fonts de la policia. 

El que també ha posat en relleu la portaveu dels Mossos d’Esquadra és que en la meitat dels casos la víctima, menor com en tots els casos, no tenia relació prèvia amb els agressors que la van violar. En cap dels vuit casos, assegura la policia, es van provocar lesions a la víctima que necessitessin tractament mèdic o quirúrgic. 

 

Amb tot, la inspectora Escudé no amaga la possibilitat que durant els pròxims dies i mesos, pel procés de victimització que pateixen les víctimes d’aquest tipus d’agressions sexuals grupals, es puguin conèixer més casos. Cal recordar que alguns casos van ser denunciats dies o setmanes després, o bé quan un familiar va ser amenaçat pels agressors, en el primer cas mediàtic, o bé quan l’oncle d’una de les víctimes va veure els missatges dels agressors i va posar el cas en coneixement de la policia. 

La investigació dels vuit casos està encarrilada i es tenen identificats la majoria dels autors si bé, a hores d’ara, encara queden alguns d’ells per localitzar i detenir. En el darrer cas conegut que es va produir als lavabos del Màgic, dos dels implicats encara no han pogut ser arrestats, són el cosí de l’instigador i un amic d’ell. 

Treball conjunt amb el centre comercial Màgic per evitar més violacions

La portaveu ha assegurat que s’ha treballat amb el centre comercial Màgic, punt de trobada de joves d’aquesta zona de Badalona, per millorar la seguretat de l’entorn dels lavabos i que l’establiment ha col·laborat de manera excel·lent. D’ençà que s’han fet efectives aquestes mesures no s’han conegut més casos, asseguren els Mossos d’Esquadra. Des de la comissaria de Badalona també s’han iniciat cicles de xerrades, que han rebut 1.380 alumnes d'edats compreses entre 12 i 18 anys sobre violències sexuals —tot i això, cal recordar que l’entorn social d’on surten els agressors són dels que tenen un índex d’absentisme escolar més alt— i també s’ha reforçat el patrullatge amb agents uniformats i de paisà a les zones més conflictives on s’han registrat aquest tipus d’agressions sexuals.