Aquest dijous a la tarda els Mossos d’Esquadra reuniran la Taula Operativa Regional de la Regió Metropolitana Nord per abordar l’emergència que provoquen les agressions sexuals que s’han registrat els darrers mesos a la ciutat de Badalona, al Barcelonès. L’objectiu de la reunió és poder actuar, si hi ha possibilitat, de manera preventiva també des de l’àmbit policial. En la reunió hi participaran els caps de la regió, el comissari Sergi Pla i la comissària Montse Estruch, i també altres comandaments del cos, com ara la portaveu, la inspectora Montserrat Escudé, especialista també en la lluita contra aquest tipus de violències.

Fins ara, els Mossos d’Esquadra actuen a reacció, quan hi ha la denúncia —aquest dissabte en un descampat quan uns veïns van alertar el 112 o en altres casos d’aquestes fastigoses agressions quan la menor s’ha atrevit a denunciar els fets en una comissaria— per investigar els fets i, en el cas que fos possible, identificar i detenir els autors, però ara la policia catalana, assegura, vol actuar de manera preventiva i d’aquí que s’hagi organitzat aquesta reunió que tindrà lloc aquest dijous. Després de la reunió, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, en donarà detalls en una roda de premsa. La reunió coincideix, a més, amb un ple extraordinari de l’Ajuntament de Badalona i una reunió entre consistori i Generalitat, en la qual participaran els departaments de Salut, Igualtat i Feminismes, Drets Socials i Educació, a més dels Mossos.

La reunió d’aquest dijous s’emmarca en el pla de Violències Sexuals i la posada en marxa, a tot el país, del Gabinet de Violències Sexuals i la creació de l’Àrea Central d’Agressions Sexuals —que ampliava la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS)— i ha de servir per trobar, a escala regional i, concretament, local, en aquesta zona i entorn del barri de Sant Roc de Badalona, una actuació que permeti arribar al fons de la qüestió amb les eines policials que actualment disposa el cos dels Mossos d’Esquadra.

El fenomen de Badalona: molts denominadors comuns

El cas de Badalona és molt concret. Si bé en cap de les cinc agressions sexuals gairebé idèntiques que han transcendit hi ha cap dels autors que, fins on s’ha pogut saber de fonts de la policia catalana, repeteixin, sí que detecten que la captació de les joves i el modus operandi dels agressors és gairebé calcat. En la majoria dels casos, un dels agressors contacta amb la víctima per Instagram i inicia una relació sexoafectiva, que deriva, en el cas del descampat, en una violació grupal, o en pressions i en una agressió sexual per torns en un altre dels casos. 

Badalona Descampat
Imatge del descampat on es va registrar l'agressió sexual, aquest dissabte, a Badalona / ElCaso.cat

També tenen un denominador comú, assegura la policia, més enllà de l’edat de les víctimes i dels agressors —pocs superen els 17 i només un, ara per ara, ha superat el llindar legal dels 18 anys—: tots són de nacionalitat espanyola i veïns del barri de Sant Roc de Badalona. Segons informació policial a la qual ha pogut tenir accés ElCaso.cat, alguns dels detinguts en les darreres agressions sexuals formen part, així ho assegura un informe de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia, d'un entorn familiar “molt arrelat a la tradició gitana”.

Les denúncies per violències sexuals han augmentat gairebé un 20% a Catalunya el primer quadrimestre del 2023 respecte al mateix període de l’any passat. Més del 12% dels autors investigats són menors i un 38% de les víctimes també ho són. Es calcula que, del total d’agressions, un 4% són grupals —de més d’una persona—, però el repunt a Badalona, tenint en compte que es tracta si bé de fets aïllats però connectats per l’entorn, els protagonistes i el modus operandi, ha fet encendre totes les alarmes també a la policia catalana per reformular la prevenció en la zona zero, el barri de Sant Roc de Badalona. 

Mesures més enllà de l’acció policial

Els Mossos no amaguen que no només amb intervenció policial, de prevenció i reacció es podrà revertir aquest problema greu que està fent molt de mal a la ciutat de Badalona. La policia catalana també ha anunciat que si de la reunió d’aquest dijous en poden sortir altres mesures més transversals, aquestes es traslladaran als estaments que pertoquin.

Cal recordar que alguns dels menors d’edat que participen, presumptament, en aquestes agressions sexuals tenen menys de 14 anys, que és l’edat límit que no permet a la justícia imputar ni detenir-los. La solució no és fàcil, però només es podrà abordar si s'afronta el problema de cara.