Durant els últims mesos, els preus de la gasolina no han fet més que pujar. Encara que sempre existeixen alternatives per a l'estalvi, en aquest cas no tenim més remei que —en cas de necessitar el nostre vehicle— omplir el dipòsit per desplaçar-nos. Tanmateix, convé anar amb compte amb les temptadores ofertes i preus low cost perquè moltes vegades és un preu molt econòmic que amaga darrere una xarxa d'estafes. Els següents trucs t'ajudaran a evitar les estafes en omplir el dipòsit del teu cotxe.

Compte amb les ofertes

Per fer front a l'encariment dels preus dels carburants, molts de nosaltres ens decantem per gasolineres low cost. No has de preocupar-te, ja que aquest tipus d'establiments no tenen res d'il·legals. Aquest tipus de negocis consisteixen a reduir els serveis accessoris perquè el preu del combustible sigui el més ajustat possible. Encara que sí que has d'estar atent a l'ús del combustible adulterat —que podria fer malbé el teu vehicle— o l'ús de combustible il·legal, pel qual no s'han pagat impostos.

Hi ha dos tipus de combustibles

En el cas del combustible adulterat, es tracta d'un tipus de carburant barrejat amb altres productes, com a aigua, oli o quitrà. Això es tradueix com una menor qualitat en el combustible i, per tant, un menor rendiment. En el pitjor dels casos pot ser que fins i tot faci malbé el teu cotxe. Entre altres coses, és freqüent l'aparició de sutge en diferents parts clau del teu vehicle.

En el segon cas, el combustible il·legal és obtingut de forma il·lícita punxant en oleoductes i transportant el carburant en embarcacions o transport per terra, també de forma il·legal. Es tracta de productes pels quals no s'han pagat impostos. Aquest tipus de pràctica és més comuna veure-la al sud d'Espanya, com a Huelva, Sevilla o Cadis. Al seu torn, hi ha un tipus de gasoil agrícola que és venut com a gasoil "normal", més econòmic perquè està subvencionat per l'Estat, però el seu ús està exclusivament reservat per a agricultors i ramaders. Malgrat que per a aquest tipus de combustible s'han pagat els seus respectius impostos, la pràctica que consisteix a vendre com a gasoil "normal" el gasoil agrícola és il·legal.

Com puc evitar una estafa?

Per evitar qualsevol mena de frau, la millor manera de prevenir-lo és, encara que no ens agradi, evitar les ofertes. Segons l'expert en sistemes d'antifrau, Fabián Torres, per detectar estafes es compta amb unes molècules que denominen com a "marcadors" que es col·loquen en proporcions de parts per milió als oleoductes o als camions cisterna per detectar el tipus de combustible que es transporta i la qualitat d'aquest. Aquest tipus de marcadors són invisibles i impossibles de substituir.

També els pots portar còmodament al teu vehicle i poder analitzar les mostres de combustible des de laboratoris portàtils per detectar si el combustible que se t'està venent és gasolina cent per cent i no t'estan estafant.