Cop contra una màfia russa instal·lada a Catalunya que, presumptament, es dedicava a la importació des de la Xina de gas fred il·legal. La Guàrdia Civil, juntament amb l’Europol i l’Agència Tributària, han intervingut 843 ampolles de gas refrigerant d’un sol ús, prohibits de vendre a la Unió Europea, que els membres de la banda importaven sense cap mena de control i de manera irregular, tant pels recipients com pel transport i l’incompliment de quotes establert per la Unió Europea. 

L’operació, batejada com a Fake Gold, ha permès la detenció de quatre persones, tres homes i una dona, per pertinença a organització criminal, contraban i delictes contra el medi ambient, per, presumptament, des del novembre de l’any 2020, importar de manera irregular bombones de gas refrigerant R134a, altament inflamables. La banda desarticulada a la zona de Barcelona i Blanes ho feia mitjançant empreses de paqueteria ordinària.

FOTO 2
Imatge de la Guàrdia Civil al xalet de Blanes escorcollat per la trama russa del gas il·legal / GC

Després d’estirar el fil, en detectar una entrada incontrolada d’aquest tipus de gas a casa nostra, la Guàrdia Civil va poder arribar a descobrir que era una organització criminal formada per tres ciutadans d'origen rus i un espanyol, que importava el gas procedent de la Xina de manera irregular, tant pels recipients i transport utilitzats, com per l'incompliment del sistema de quotes establert a la Unió Europea. L’objectiu era comercialitzar aquests gasos aconseguits de manera irregular a l’Estat espanyol.

Sistema de quotes per acabar amb el gas

Cal recordar que aquest tipus de gas no es pot importar sense control. Per això, i per la seva nocivitat, la Unió Europea ha establert un mecanisme per a la reducció gradual d'aquest tipus de gasos a través de un sistema europeu de quotes, de manera que, per ser importats o fabricats en territori de la Unió, a l'importador o fabricant legalment autoritzat li és assignada anualment per la Comissió Europea una quota d'importació/fabricació per tal que no se superi el límit quantitatiu general. Un límit que, aquesta banda, evidentment, no complia.

Quan els investigadors de la Guàrdia Civil van tenir coneixement d’on s’amagava la banda, van dur a terme, a final de juny, tres entrades i escorcolls en un xalet, un magatzem i un despatx d'advocats, on es van trobar la gran quantitat d’ampolles de gas refrigerant. A més, també van intervenir dos cotxes, una moto i una mota d’aigua. 

Els quatre detinguts han quedat en llibertat. En el moment dels escorcolls es van detenir a tres dels quatre investigats, que van ser entregats al jutge de guàrdia de Blanes. El quart investigat, en saber que estava en cerca i captura, es va entregar a la comandància de la Guàrdia Civil. També va quedar en llibertat.