La Direcció General de Trànsit (DGT) és l'organisme encarregat de vetllar per la seguretat viària, establint les normatives i els límits de velocitat, així com controlant que ambdós es compleixin. Tanmateix, els conductors se les saben totes per, precisament, eludir les normatives. Per a fer-ho també hi ha infinitat de dispositius, cada vegada més sofisticats perquè els cossos policials no els detectin. En els últims dies, un d'aquests dispositius s'ha fet viral per la seva discreció, i dur-lo efectivament pot estalviar-te multes de fins a 600 euros. No obstant això, si la DGT o la policia t'enxampa, la sanció econòmica escala ràpidament fins a arribar a preus realment desorbitats. 

El dispositiu viral d'Aliexpress que simula una fulla enganxada a la matrícula

Les xarxes socials tenen la capacitat de crear necessitats que abans els usuaris no tenien, i és el que ha succeït amb un dispositiu dissenyat per eludir els radars de velocitat que, en les últimes setmanes, s'ha viralitzat a TikTok i Twitter, en tractar-se d'un truc molt dissimulat i discret. El seu funcionament és molt senzill: el dispositiu consisteix en un iman amb forma de fulla que s'enganxa a la matrícula, tapant-la parcialment, evitant així que els radars la identifiquin i arribi una multa per excés de velocitat al conductor o conductora. A més, el dispositiu ve acompanyat d'un comandament a distància que, en prémer-lo, fa que l'iman caigui, molt útil quan hi ha controls a les carreteres i es vol evitar una altra multa per falta de llegibilitat de la matrícula o per manipulació de la placa.

No obstant el senzill mecanisme del dispositiu, que es pot adquirir a plataformes de venda com ara Aliexpress, aquest ja està en coneixement dels cossos policials que vigilen les carreteres, i fer-lo servir pot incrementar la sanció econòmica a la qual el conductor s'exposava en un primer moment. En cas de ser enxampat, es considera un delicte d'extrema gravetat i la sanció pot arribar als milers d'euros

iman fulla matricula radars dgt
L'iman té forma de fulla, s'enganxa sobre la matrícula i impedeix que els radars de la DGT la llegeixin. / Foto: SocialDrive
iman fulla matricula desenganxa radars dgt
Pitjant el botó del comandament, l'iman es desenganxa. / Foto: SocialDrive

El truc de portar l'iman amb forma de fulla pot costar-te fins a 6.000 euros 

Tot i que el dispositiu pot adquirir-se a un preu molt baix, la sanció a la qual els conductors s'enfronten en cas de ser enxampats no és, ni de bon tros, igual d'econòmica. L'excés de velocitat ja suposa, de per si, una multa de fins a 600 euros, així com la pèrdua de punts del carnet (o la seva retirada, si no n'hi ha prous), a més d'un enorme risc per la seguretat viària del conductor i la resta d'usuaris de la via. Per altra banda, tenir la matrícula en mal estat o portar-la sense que sigui llegible també comporta una sanció econòmica, la qual és de 200 euros. Tanmateix, existeix una altra sanció molt més cara i que verdaderament es considera un delicte greu: quan el conductor decideix, deliberadament, manipular la matrícula perquè no sigui identificada. Això, en cas que la DGT o la policia t'enxampi, et suposarà una sanció de fins a 6.000 euros, una de les sancions més elevades en matèria de trànsit, i és el que pot passar si sospiten que has fet ús del famós dispositiu d'Aliexpress.