Després d'una llarga i calorosa temporada d'estiu, aquest passat cap de setmana milers de famílies han tornat a les seves cases per incorporar-se a la rutina. Segurament, en aquesta operació tornada, més d'un conductor rebrà a la seva bústia una petita sorpresa en forma de sobre: una multa de trànsit. Durant l'any passat, la Direcció General de Trànsit (DGT) va imposar 4.793.520 denúncies, la gran majoria d'aquestes per excessos de velocitat, que generen dues de cada tres multes. Concretament, l'any passat, va formular 3.056.437 sancions per velocitat. Davant d'aquestes dades que continuen sent molt alarmants, la DGT decideix posar més radars a les carreteres espanyoles per caçar conductors kamikazes.

Els radars que més multen a Catalunya

De totes les multes de velocitat tramitades per la DGT, el 71,7% van procedir d'excessos detectats en radars fixos com també radars de tram. Si condueixes per les carreteres catalanes hauràs d'anar molt amb compte, ja que en elles es troben alguns dels radars que més multen a Espanya. Així doncs, els caçadors de conductors temeraris es troben en:

- Girona, a la carretera C-31, just en el quilòmetre 312. Aquest radar, situat a Castell-Platja d'Aro, ha imposat un total de 56.760 multes. Aquest radar és el segon que més sanciona de tot Espanya.

- Tarragona, a l'A-7, en el quilòmetre 1.163, amb un total de 24.060 multes a conductors. Aquest radar se situa en la posició número 20 dels radars que més multen d'Espanya.

- Barcelona, també a la carretera C-31, en el quilòmetre 215. Aquest radar, a Montgat, ha enviat 24.426 multes. Aquest radar a Barcelona està en la posició número 13.

Així doncs, una pregunta que es fan molts dels conductors és: hi ha alguna manera d'evitar aquests radars? La resposta és ben simple, respectant sempre els límits de velocitat. Segons el Servei Català de Trànsit, el 2021 els accidents de trànsit en carreteres catalanes va augmentar. Per aquest motiu cal ser prudent.

Radars a Espanya

Si decideixes anar-te'n a passar uns dies fora de Catalunya, també has d'anar amb compte amb els radars, sobretot si decideixes anar al nord, a Navarra, on es troba el radar que més sanciona de tota Espanya. Concretament, es troba en l'A-15, en el km 128. Al sud també trobem aquestes màquines que capten excessos de velocitat. El tercer que més multa és a Màlaga, a l'A-7, en el quilòmetre 257.

radar
Llista dels 20 radars que més multen a tot Espanya | Imatge: Automobilistes Europeus Associats

Límits de velocitat

La Direcció General de Trànsit considera els excessos de velocitat infraccions molt greus, ja que poden provocar un possible accident que, en molts dels casos, és mortal. Per això, castiga amb multes de 200 euros i la retirada de punts corresponent. Tanmateix, les velocitats màximes permeses a les carreteres d'Espanya depenen tant del tipus de via com dels vehicles que les utilitzen.

En tot cas, els límits de velocitat que estableix la DGT són genèrics: en alguns trams, segons el traçat de la via, poden ser més baixos. Malgrat tot això, cal recordar que, sigui a la carretera que sigui, s'ha de respectar el límit de velocitat permès. Amb l'entrada en vigor de la nova Llei de Trànsit al març, els límits són els mateixos, encara que la normativa ja no permet el marge de 20 km/h per avançar en les carreteres convencionals.