El Grup Especial d'Activitats Aquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) ha desactivat una mina amb més de 150 quilos d'explosius a la platja de Roses (Alt Empordà). La troballa la va fer un banyista que estava fent fotos al fons del mar i es tracta d'una bomba de la Segona Guerra Mundial, que estava molt a prop d'una cala i d'una zona residencial.

Tot va començar el diumenge de la setmana passada: un home estava bussejant i fent fotos quan, de cop i volta, a 150 metres de la costa, va veure el que semblava una bomba. Per aquest mateix motiu, va ensenyar les imatges als Mossos d'Esquadra, que van avisar a la Guàrdia Civil. El dimecres, els GEAS i els efectius de la Unitat de Bussejadors de Mesures Contra Mines (UBMCM) es van desplaçar fins a Roses per comprovar-ho.

Bomba amb més de 150 quilos d'explosius a Roses

Quan van arribar a la zona de la troballa, van poder comprovar que era una mina d'orinc amb més de 150 quilos d'hexolita, que és un perillós explosiu. Per si no fos poc, estava a 150 metres de la cala Motjoi, a 250 metres d'una zona residencial. Estava amagada a 4,5 metres de profunditat i tenia la carcassa trencada i, per tant, hi havia una part del contenidor de l'explosiu completament a la vista.

Es tracta d'una mina del model EMD II de la marca GV, es va fabricar a Alemanya fa 98 anys i era un explosiu molt habitual durant la Segona Guerra Mundial. La presència d'aquest artefacte explosiu suposava un perill per als banyistes i, per tant, aquest dijous al matí l'han neutralitzat.

Així han aconseguit neutralitzar la mina: fora de perill

No obstant això, no ha estat feina fàcil. Primerament, han intentat netejar la zona amb aire a pressió amb l'objectiu de desenganxar la mina i posar-la mar endins. Com que no ho han aconseguit, han passat al pla B: han fet un contraminat amb una petita càrrega explosiva per aconseguir neutralitzar l'explosiu. Aquesta actuació ha provocat una petita columna d'aigua. Els agents també han retirat les restes de la carcassa i no ha estat necessari traslladar-la mar endins. Actualment, ja no hi ha perill pels banyistes.