Els estafadors sovint reciclen els mètodes amb els quals enganyen les seves víctimes, deixant-los d'utilitzar durant una temporada per a, mesos després, tornar a la càrrega confiant en el fet que la ciutadania se n'ha oblidat. Aquesta tècnica, malauradament, sovint els funciona, i els ciberdelinqüents aconsegueixen així fer-se amb els diners o dades bancàries de les persones estafades. Una d'aquestes estafes recurrents que, cada pocs mesos, torna a circular és l'estafa del fals tècnic de Microsoft. Els Mossos, a més d'alertar del retorn d'aquest engany, expliquen en què consisteix i com evitar ser-ne víctima

En què consisteix l'estafa del fals tècnic de Microsoft?

Absolutament totes les estafes cibernètiques tenen el mateix objectiu: obtenir accés als comptes bancaris, a les targetes de crèdit o les dades d'accés d'aquests de les víctimes, per tal de robar-los així els diners i estalvis, comprar productes o fer transferències, entre d'altres. L'estafa del fals tècnic de Microsoft no es diferencia de la resta d'estafes, ja que persegueix la mateixa meta; tanmateix, igual que en molts altres casos, es tracta d'un engany pensat al detall per tal que resulti creïble a ulls de la víctima potencial, és a dir, la persona a qui intenten estafar. 

L'estafa del fals tècnic de Microsoft és un engany que funciona pel mètode 'vishing' o, en altres paraules, que es du a terme a través d'una trucada telefònica. En aquest cas, la víctima escollida pels estafadors rep una trucada seva en la qual diuen ser tècnics de Microsoft i informen d'un greu problema de seguretat al sistema del seu ordinador. Els estafadors s'identifiquen com a treballadors del servei tècnic i poden resultar molt convincents, de manera que moltes persones cauen en la trampa i confien en ells. Aleshores, els ciberdelinqüents sol·liciten a la víctima que els permeti accedir al sistema operatiu del dispositiu. Un cop la víctima accedeix i els permet el control, els estafadors l'utilitzen per esbrinar les contrasenyes i dades d'accés als comptes bancaris per així robar-li els diners. 

Com evitar ser-ne víctima?

Evitar rebre les trucades o SMS fraudulents és impossible; tanmateix, existeixen consells a partir dels quals evitar caure al parany. La principal recomanació dels Mossos és no fer cas de les trucades si la persona no ha detectat cap error en el sistema de seguretat del seu ordinador. També, com és lògic, no permetre l'accés al dispositiu a persones que únicament s'han identificat per telèfon, ja que perfectament (com succeeix a la majoria dels casos) tot el que diuen és una mentida.

En el cas de les estafes per 'vishing', és molt important penjar la trucada i bloquejar el número, en cas que aquest sigui visible. Si, per altra banda, s'ha estat víctima d'una estafa d'aquesta mena, s'han de denunciar formalment els fets a una comissaria dels Mossos d'Esquadra, tot i que la mateixa policia admet que, un cop comès l'engany, és molt difícil seguir la pista dels delinqüents o tornar-los a contactar, ja que els telèfons acostumen a desactivar-se un cop assolit l'objectiu.