Existeixen molts mètodes a través dels quals cometre estafes, que cada vegada estan més especialitzades i semblen més creïbles per tal que les víctimes caiguin en l'engany. En els darrers mesos, han estat molt freqüents les estafes amb mètode 'phishing', però ara els cossos policials alerten del retorn de les estafes per 'vishing', en les quals és molt fàcil que les víctimes caiguin i proporcionin diners o dades personals als estafadors. T'expliquem en què consisteix aquesta estafa que, si bé no és nova, torna a alertar als Mossos d'Esquadra pel ràpid augment de denúncies que hi ha hagut aquestes últimes setmanes. 

Què són les estafes per 'vishing'?

El 'vishing' és un mètode a través del qual els estafadors aconsegueixen les dades personals o bancàries de les seves víctimes, i amb les quals efectuen pagaments no autoritzats amb les targetes de crèdit o dèbit de les persones afectades, o transferències fraudulentes de diners. Aquest mètode d'estafa presenta, però, algunes diferències amb els altres populars mètodes, el 'phishing' i el 'smishing'; diferències que el converteixen en un mètode perillós a causa de la facilitat amb què les víctimes cauen en l'engany. 

Així doncs, el 'vishing' és una estafa que es caracteritza perquè, igual que en altres enganys, l'estafador es fa passar per una altra persona, una entitat bancària, empreses de paqueteria o altres serveis. La diferència recau en el fet que l'engany es du a terme a través d'una trucada telefònica. Els estafadors truquen la víctima i, suplantant la identitat d'una persona de la seva confiança, una empresa de paqueteria o similar, o fins i tot altres tipus de serveis, com ara proveïdors, insisteixen i pressionen la persona perquè els proporcioni dades personals i bancàries.

Altres vegades, en lloc d'insistir per obtenir dades, demanen directament una transferència bancària, al·legant que hi ha un pagament pendent. Tal com apunten els Mossos d'Esquadra, l'estafador "sol·licita la màxima confidencialitat" i, per si no fos poc, aportarà a través d'un advocat documentació falsa, de manera que "les persones estafades donin credibilitat a les peticions" que l'estafador realitza. 

Quan se sospita que s'ha estat víctima d'una estafa per 'vishing' és massa tard

Els Mossos també alerten que, un cop la persona afectada comença a sospitar que ha estat víctima d'una estafa, acostuma a ser massa tard per contactar amb els estafadors o recuperar els diners, ja que els telèfons deixen d'estar operatius. 

tui estafa vishing telefonica mossos
Els Mossos alerten de les estafes per 'vishing'. / Foto: Twitter