Els Mossos d'Esquadra han fet un avís per xarxes socials alertant d'una estafa que s'ha tornat a posar de moda i que genera molt malestar a les víctimes, a les quals fan creure que tenen un familiar segrestat i que han de fer un pagament molt elevat per aconseguir alliberar a la persona suposadament segrestada.

Tot i que es tracta d'un tipus d'estafa menys comú que d'altres, provoca una sensació de desesperació molt gran a les persones que en son víctimes i, per aquest mateix motiu, han explicat amb tota mena de detalls com detectar-les i com actuar en cas de patir l'estafa del segrest virtual.

El modus operandi sempre acostuma a ser el mateix: els estafadors truquen a les víctimes i els diuen que tenen un familiar segrestat i que, si el volen tornar a veure, han de fer un pagament immediatament.

Els tres punts per detectar l'estafa del segrest virtual

Hi ha tres punts que fan sospitar que no és un segrest real. El primer és que els estafadors demanen un pagament immediat a través de Western Union o MoneyGram, entre d'altres. Quan veuen que la víctima s'ha cregut la mentida, a vegades es conformen amb una quantitat de diners molt més baixa a la que havien dit en un primer moment. 

"Et truquen i simulen que han segrestat un familiar"

"Et truquen i simulen que han segrestat un familiar. Sents crits i et pressionen perquè els paguis ràpidament els diners que et demanen. No paguis, contacta amb el familiar i avisa'ns", diuen els Mossos en una piulada, que ha corregut com la pólvora a les xarxes socials.

Estafa segrest digital / Mossos d'Esquadra
Explicació de l'estafa del segrest digital i com actuar / Mossos d'Esquadra

En aquesta publicació expliquen com cal actuar en aquesta situació. El pas més important és mantenir la calma i, sota cap circumstància, donar dades personals, per més convincents que puguin semblar. A vegades, se senten persones plorant i cridant de fons perquè pensis que és real.

Com actuar en cas de ser víctima d'aquesta estafa

El següent pas és deixar que els estafadors parlin, intentar recordar el màxim d'informació possible, gravar la trucada i apuntar el telèfon des del qual han trucat. Finalment, és important no fer cap pagament, ja que és molt probable que sigui una estafa.

En cas d'haver estat víctima d'aquesta estafa, pots posar una denúncia a la Policia. Si t'han intentat estafar d'aquesta manera, però no ho han aconseguit, també et pots posar en contacte amb els Mossos per donar el màxim de detalls possibles perquè puguin investigar qui son els autors dels fets. També és important alertar a les persones del teu voltant, sobretot als avis, que son els més vulnerables de patir aquest tipus de delictes.