Marin Eugene Sabau ha mort aquest dimarts al migdia després de rebre l'eutanàsia al centre penitenciari de Terrassa (Vallès Occidental). A dos quarts de tres del migdia, concretament, el procés ha acabat i s'ha procedit a l'extracció dels òrgans, segons ha informat El País. El Departament de Salut ni el de Justícia encara no han anunciat de manera oficial la seva mort.

És el primer pres preventiu que rep l'eutanàsia

Sabau, de nacionalitat romanesa i de 46 anys, ha estat traslladat poc abans de les deu del matí a una unitat de cures intensives del centre on es trobava ingressat, en un mòdul del Consorci Sanitari de Terrassa. Allà, els professionals sanitaris li han practicat la mort assistida. Sabau ha estat acompanyat en tot moment dels seus familiars i, segons fonts coneixedores del cas, ha deixat una carta de comiat. La seva mort ha vingut acompanyada de molta polèmica, ja que les víctimes del pistoler de Tarragona —dos Mossos d'Esquadra i tres excompanys de feina— demanaven que es paralitzés el procés fins que se'l jutgés. Tanmateix, la jutgessa d'instrucció del cas va decidir seguir endavant. Eugene Sabau es converteix, així, en el primer pres preventiu embolicat en una investigació judicial greu per delictes d'homicidi que rep l'eutanàsia.

La jutgessa va denegar la petició de llibertat provisional

L'ara mort va demanar l'eutanàsia perquè era incapaç de seguir amb la seva vida a causa del sofriment físic i psicològic que patia. A aquesta petició, la jutgessa es va negar en un primer moment, encara que després d'una avaluació per part de l'equip mèdic de la Comissió de Garanties i Avaluació, es va dictaminar llavors que reunia "els requisits" per rebre la prestació. En els seus últims dies de vida, l'advocat de Sabau va sol·licitar la llibertat provisional perquè el seu client pogués acomiadar-se dels seus familiars, però aquest dilluns passat, la jutgessa va rebutjar l'esmentada petició. La magistrada va concloure que existia un risc de fuga perquè va entendre que en un hospital sense vigilància podria ser atès per un familiar i va subratllar que l'agressor no havia mostrat "penediment" davant de les víctimes.

Les víctimes no ho tenen tot perdut

El paper de les víctimes en tot aquest procés ha estat crucial. Tanmateix, no poden celebrar una victòria. Després d'oposar-se enèrgicament que l'home rebés l'eutanàsia mentre romangués la causa judicial oberta, la justícia espanyola ha dictaminat que en l'ordenament jurídic prioritza el dret a la dignitat física i moral de les persones. Encara que no tot està perdut. Les víctimes poden recórrer a la via civil per demanar una compensació per les lesions que van patir, sigui mitjançant les companyies asseguradores o la mateixa Generalitat, com és el cas dels Mossos d'Esquadra.

El procés d'eutanàsia a Catalunya

La regulació de l'eutanàsia va entrar en vigor a Espanya el 25 de juny del 2021 i busca despenalitzar la mort assistida en aquelles persones que pateixin una malaltia "greu i incurable" o una "sofriment greu, crònic i imposibilitante" que provoqui "sofriment físic o psíquic intolerable". El primer any d'aplicació, almenys 172 persones han acabat la seva vida per aquest procediment a Espanya, 60 a Catalunya.