El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg també ha rebutjat suspendre de forma cautelar l'eutanàsia del pistoler de Tarragona, tal com va demanar el sindicat USPAC, que representa els dos Mossos d'Esquadra ferits durant els fets. Segons ha avançat Cadena Ser i han confirmat fonts del sindicat, la petició presentada divendres passat per evitar l'eutanàsia —després que aquesta fos acceptada pel Tribunal Constitucional— va ser rebutjada des d'Estrasburg la mateixa tarda. El tribunal sosté que només aplica la suspensió en casos urgents de deportació i extradició quan la víctima pateix un risc real. L'eutanàsia d'Eugen Sabau, ingressat a l'hospital penitenciari de Terrassa (Vallès Occidental), està prevista aquest dimarts 23 d'agost.

Fonts del sindicat USPAC han anunciat que, més enllà del rebuig a la suspensió de les mesures cautelars, que tanca qualsevol possibilitat jurídica d'ajornar l'eutanàsia, el sindicat seguirà personat en el procés obert al Tribunal d'Estrasburg perquè es pronunciï sobre el fons de la qüestió. Un procediment que podria allargar-se alguns anys. Consideren que davant del dret de l'investigat a morir davant de les greus seqüeles físiques patides arran de la seva captura ha de prevaldre el dret a la tutela judicial efectiva de les víctimes.

El procés d'eutanàsia tira endavant

El passat 8 d'agost, l'Audiència de Tarragona desestimava tots els recursos presentats pels dos agents dels Mossos d'Esquadra i els excompanys del pistoler i afirmava que Eugen Sabau tenia dret a accedir a l'eutanàsia. D'aquesta manera, el Tribunal d'Estrasburg avala la decisió de la jutge de Tarragona encarregada d'aquest cas. D'altra banda, el metge que ha atès durant tot aquest temps a l'home, així com la Comissió de Garantia i Avaluació de la Generalitat —l'òrgan independent que aprova o denega les sol·licituds d'eutanàsia a Catalunya— també s'han mostrat favorables a la qüestió.

Prioritat de la dignitat física i moral del pistoler

Les víctimes del pistoler de Tarragona denuncien que aquest fet evita el processament i condemna de l'acusat. Tanmateix, els jutges ho descarten perquè asseguren que el desenllaç és el mateix que si el pistoler hagués mort "per causes naturals", com ja ha passat en altres procediments. A més, la justícia espanyola considera que la mateixa llei de l'eutanàsia equipara la petició a "una mort natural, sense establir cap matís o singularitat en el supòsit que el sol·licitant estigui investigat en una causa penal", i també recorda que l'ordenament jurídic prioritza el dret a la dignitat física i moral de les persones per damunt del dret a una procés judicial.

Denegada la petició de llibertat

Aquest passat dilluns, la jutge va denegar l'última petició del pistoler de Tarragona. L'advocat de l'acusat va demanar la llibertat de Sabau per tal que pogués reunir-se amb la família en un hospital convencional per poder acomiadar-se d'ella, però la justícia ho va denegar en considerar que podria haver-hi risc de fuga. "Qualsevol tercer, familiar o amic, hi podria accedir fàcilment i facilitar-li la fugia", assegura la jutgessa del cas.

Incapacitat per a fer vida normal

El pistoler de Tarragona, de 45 anys i de nacionalitat romanesa, és veí d'Alcover (Alt Camp). Va ser detingut el passat mes de desembre de 2021 per ferir dos agents dels Mossos d'Esquadra i tres excompanys de feina. Posteriorment, va ser ingressat en un mòdul penitenciari del Consorci Sanitari de Terrassa. El detingut al·lega que la petició de l'eutanàsia és causada per un patiment físic greu que li impedeix fer vida normal. Avui, dia 23 d'agost, se li practicarà la mort assistida.