El jutjat d'instrucció 5 de Tarragona ha denegat la llibertat al pistoler de Tarragona, Eugen Sabau, el dia abans que rebi l'eutanàsia. L'advocat de Sabau havia demanat la llibertat per al seu client per tal que es pogués acomiadar de la família des d'un hospital convencional, però la justícia ha decidit que romandrà a la seva cel·la. És la decisió que ha pres la titular del jutjat, Sònia Zapater, un dia abans que el detingut rebi l'eutanàsia, perquè considera que podria haver-hi risc de fugida.

El pistoler no ha demanat perdó a les víctimes

La petició de llibertat va ser presentada el passat 16 d'agost, però no ha estat fins aquest dilluns que la jutgessa no ha respost. La magistrada ha denegat la seva llibertat al·legant que hi ha indicis de la comissió de diversos delictes d'homicidi en grau de temptativa, alhora que si es trasllada el detingut a un hospital convencional, "qualsevol tercer, familiar o amic, hi podria accedir fàcilment i facilitar-li la fugida". A més, la jutgessa destaca que en cap moment l'acusat ha demanat perdó a les víctimes ni ha mostrat símptomes de penediment.

Va ferir tres excompanys de feina i un agent dels Mossos

El pistoler de Tarragona, un home de nacionalitat romanesa, de 45 anys i veí d'Alcover (Alt Camp) va ser detingut el passat mes de desembre de 2021 per ferir tres excompanys de feina i un agent dels Mossos d'Esquadra. Posteriorment, va ser ingressat en un mòdul penitenciari del Consorci Sanitari de Terrassa (Vallès Occidental), a causa de la lesió medul·lar irreversible, així com problemes de mobilitat arran de l'amputació d'una de les seves cames. La petició de l'eutanàsia és expressada pel fet de conviure amb un patiment físic greu i que impedeix fer vida normal. La Comissió de Garanties i Avaluació, que és l'òrgan encarregat d'aprovar l'autorització de l'eutanàsia a una persona, confirmava a principis d'aquest mes d'agost que el pistoler complia tots els requisits necessaris per rebre aquest procediment. Finalment, la justícia va decidir que se li practicaria l'eutanàsia aquest dimarts 23 d'agost.

L'individu també va demanar abans de morir poder acomiadar-se dels seus familiars, però la resposta de Zapater també ha estat taxativa i considera que aquest contacte "està garantit pel centre penitenciari", que no s'han acreditat incidències en aquest dret i que si se li concedís la llibertat traslladant-lo a l'Hospital de Terrassa, rebria "les mateixes prestacions i cures sanitàries". "Si bé lògicament deixaria d'estar sotmès a vigilància policial, no s'adverteix que aquesta circumstància pogués afectar de forma evident la seva situació personal, ja que la seva situació física li impedeix abandonar en aquest moment l'entorn hospitalari", conclou.

Les víctimes no aproven el procés d'eutanàsia

Malgrat que la justícia aprovi que el pistoler se sotmeti a l'eutanàsia, les víctimes —un agent dels Mossos i tres antics companys de feina— es mostren indignades. De fet, ja van presentar al Tribunal Constitucional els recursos amb els quals volien paralitzar la mort assistida de Marin Eugen, però aquest la va rebutjar. 

Les víctimes dels atacs del pistoler, algunes de les quals van resultar ferides greus, consideren que el fet que Eugen Sabau rebi l'eutanàsia els causa desemparament i els impedeix tenir un judici just, a la vegada que conèixer les verdaderes motivacions del seu agressor a l'hora d'obrir foc contra elles. Malgrat tots els esforços per impedir-ho, el pistoler de Tarragona s'ha sortit amb la seva i rebrà l'eutanàsia precisament demà, el 23 d'agost.