Els robatoris d'ampolles de vi en restaurants amb estrelles Michelin comencen a ser habituals. En els últims anys se n’han produït diversos a Espanya. El restaurant Coque a Madrid ha estat l’últim d’una llista on també apareixen el restaurant hotel Atrio de Cáceres o el Diverxo, el restaurant del conegut xef Daviz Muñoz. El modus operandi dels lladres, entrant en locals selectes i anant directe a les ampolles de més valor, fa pensar als investigadors que tot està molt pensat i que darrere dels robatoris podria amagar-se una banda que operés a escala internacional.

El restaurant Coque, l’últim a la llista en ser víctima d’un robatori

El robatori el passat dilluns al restaurant Coque de Madrid, amb dues estrelles Michelin, ha tornat a encendre totes les alarmes dels investigadors i els temors dels restauradors. Aprofitant que diumenge i dilluns estaven tancats, els lladres van aconseguir entrar a l'establiment a través d’una farmàcia situada al local del costat. Després d’intentar fer un forat a la paret contigua sense èxit, van baixar pel patí que comparteixen els dos locals i van trencar el vidre de la porta de darrere per poder accedir al celler.

Els assaltants van poder endur-se 132 ampolles valorades en un total de més de 150.000 euros. Entre elles hi havia una que contenia restes d’una bota de vi que va ser transportada per un vaixell durant la batalla de Trafalgar l’any 1805 i que tenia més de 200 anys d’història. De fet, els propietaris del restaurant, la família Sandoval, han explicat que per alguna de les peces robades havien arribat a estar 40 anys lluitant per obtenir-la. La policia ha obert una investigació per esclarir els fets.

Roben més d’un milió i mig d’euros en vi al restaurant Atrio

L'octubre de 2021, la víctima del robatori va ser el restaurant hotel Atrio de Càceres, també amb dues estrelles Michelin. L’establiment compta amb un dels cellers més importants i reconeguts d’Europa, amb unes 40.000 ampolles de vi. En aquest cas, els assaltants disposaven de la tecnologia adequada per forçar el pany i van anar directament per les peces que tenien més valor econòmic. En total es van endur 45 ampolles per un valor total d’1,6 milions d’euros. Entre elles una de l’any 1806 valorada en 350.000 euros.

Els lladres eren un home i una dona que simulaven ser una parella de clients de l’hotel. Van arribar a primera hora de matinada simulant que venien a allotjar-se i, més tard, van demanar alguna cosa per menjar encara que la cuina ja havia tancat. El recepcionista els va anar a buscar una amanida, moment en què els assaltants van aprofitar per entrar al celler. A les cinc del matí, un cop comès el robatori, van marxar per la porta amb les ampolles carregades en bosses després de pagar la seva nit d’hotel. Mesos després van poder ser detinguts a Croàcia. Es tracta d’una dona mexicana de 29 anys i un home romanès-neerlandès de 45 anys.

Daviz Muñoz explica que també ha estat víctima d’un robatori d’ampolles de vi

Arran del robatori al restaurant Atrio, el conegut xef Daviz Muñoz, amb tres estrelles Michelin, va explicar que ell també havia estat víctima d’un robatori al seu restaurant Diverxo a Madrid l’any 2019. En el seu cas, els assaltants van aprofitar un cap de setmana que el local estava tancat per emportar-se entre 30 i 40 ampolles de vi d’alta gamma amb un valor que oscil·lava entre els 1.000 i els 4.000 euros la peça.

Darrere dels robatoris podria haver-hi una banda organitzada

La forma en què es produeixen els robatoris fa pensar als investigadors i a les víctimes que es tracta d’un grup molt professional. El propietari del restaurant Atrio, José Pozo, va assegurar en el seu moment que li semblava que el robatori havia estat per encàrrec. La tecnologia que tenien per accedir als locals o com anaven únicament a les ampolles de gran valor fan pensar que és una banda organitzada. A més, el fet que els dos detinguts pel robatori de l'Atrio estiguessin a Croàcia fa pensar que podria tractar-se d’algun grup criminal que operi a escala internacional.