Els casos per presumptes submissions químiques mitjançant punxades no deixen d'augmentar. Ara, la Policia Nacional està investigant una denúncia interposada diumenge passat per una menor de 13 anys per una presumpta agressió per submissió química a Astúries, concretament a Gijón, durant les festes de Montevil.

La menor va notar la punxada a la cama

Els fets van tenir lloc durant la matinada de diumenge. La nena es trobava celebrant les festes amb un grup d'amigues, una mica allunyada dels seus pares, quan va sentir una punxada a una cama. La menor va acudir ràpidament als seus pares per avisar-los del succeït. Segons veïns de la zona, els progenitors van trucar a la policia i van presentar una denúncia davant dels agents.

Les primeres investigacions se centren en un grup d'homes d'uns 50 anys que estava just al costat de la nena quan va sentir la punxada. Tanmateix, els agents de policia no van poder localitzar els presumptes agressors. Respecte a la menor, aquesta va ser traslladada a l'Hospital de Cabueñes on, segons s'informa, va arribar amb la cama adormida.

Ja a l'hospital, se li van practicar les proves corresponents per detectar la presència d'algun tipus de substància. Efectivament, segons ha confirmat la policia, la menor d'edat va donar positiu en MDMA —èxtasi líquid—.

Preocupació a Catalunya per l'augment de les punxades misterioses

Catalunya es manté alerta davant de l'augment de denúncies per les misterioses punxades en discoteques. L'últim cas en saber-se ha estat a Salou (Tarragona). Els fets van tenir lloc la matinada de dissabte a diumenge a la discoteca Enjoy al voltant de 03.30 hores. La víctima és una jove de 17 anys resident a Saragossa. Un dels símptomes que va notar va ser marejos.

Seguint el protocol activat per la Generalitat, la jove va ser traslladada a l'hospital Joan XIII de Tarragona perquè li realitzessin les proves corresponents de tòxics i revisar, també, possibles transmissions de malalties. Els agents de la Unitat d'Investigació van comprovar que la noia tenia una ferida al braç dret, compatible amb una punxada.

Balanç provisional a Catalunya

El cas de Salou és el segon denunciat en els últims dies. El balanç provisional dels Mossos d'Esquadra, ja que encara no s'han actualitzat les dades, seria de 17 denúncies: 12 a Lloret de Mar i 5 a Barcelona. Fonts de la policia catalana ja han avançat que ara per ara no hi ha casos d'agressió posterior a la punxada o abús sexual, i tampoc delictes contra el patrimoni, com són el furt o el robatori. De les 17 denúncies interposades fins ara, 16 són en dones i 1 en un home.

Protocol d'actuació davant de les punxades

Per fer front a l'augment de casos, el Govern ha actualitzat els protocols per abordar les punxades amb l'objectiu de "reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar el nou fenomen amb la màxima coordinació i eficiència".

El protocol dona importància al paper dels responsables i personal dels establiments de lleure nocturn, però també a les persones que poden haver rebut la punxada i a qualsevol que presenciï i detecti aquest tipus d'agressió. El Govern també demana responsabilitat a l'hora d'informar sobre els fets per no afavorir un "clima de terror". Així doncs, es recomana sempre demanar ajuda i evitar anar a casa directament sense passar abans per un hospital per realitzar les proves necessàries.