La dada oficial de denúncies presentades per punxades en discoteques de Catalunya els darrers dies, des del passat 11 de juliol, quan es van començar a detectar aquest tipus de comportaments, és de 23. La majoria a Lloret de Mar, i d’aquestes, la majoria a la discoteca Tropics, però també n’hi ha 7 més a BarcelonaEls Mossos d’Esquadra han actualitzat aquest dimarts les dades de les denúncies recollides fins ahir, 1 d'agost a les nou de la nit. De totes les agressions amb punxada 22 són a noies i només una a un noi. En totes, com fins ara, no hi ha delictes posteriors com agressió o abús sexual i tampoc s'ha revelat, en les proves fetes, cap substància tòxica. Igualment, les dades no estan actualitzades al 100%, ja que hi ha punxades conegudes per la policia que encara no s'han denunciat -i que potser la víctima no acabi denunciant.

Mapa amb la llista de les punxades a discoteques a Catalunya

De dades recollides per El Caso s’ha pogut elaborar aquest mapa (provisional, a 2 d'agost de 2022) amb totes les punxades a discoteques i locals d'oci nocturn a Catalunya, denunciades i conegudes, que s’han registrat en els darrers dies, totes en entorns d’oci i totes en discoteques. A continuació, trobaràs un mapa que recull totes les punxades a discoteques a Catalunya ja denunciades, actualitzat amb les últimes dades fetes públiques.

mapa punxades catalunya maria lopez moya
Mapa de les punxades conegudes i denunciades a Catalunya / Gràfic de Maria López Moya

Segons les dades recollides, i confirmades pels Mossos d’Esquadra, a més dels casos coneguts, que formen part del recompte oficial, cal sumar-hi els casos a les discoteques Tropical i Enjoy de Salou. El primer cas va produir-se la matinada de dijous a divendres i la víctima va ser una noia de nacionalitat francesa. El segon cas va ser de dissabte a diumenge i la víctima una noia de Saragossa de 17 anys. Una d'elles ha acabat denunciant, de moment, dels dos casos coneguts de Salou.

Què fer en cas de punxada a una discoteca?

Més punxades a Mataró, Girona i Barcelona

També en una discoteca, els Mossos d’Esquadra tenen coneixement de dos casos més. En els dos, amb denúncia per part de les víctimes. Segons la policia, la matinada del divendres a dissabte en un local de la capital del Maresme dues persones van ser atacades. El mateix es repeteix a Girona, amb un cas més. La nit de divendres a dissabte una noia va presentar-se a l’Hospital Trueta de Girona denunciant que havia estat punxada en una discoteca de la ciutat, de moment, no consta que hagin denunciat.

Alhora, aquest dilluns al matí la sotsinspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona Gemma Alfonso va confirmar que la policia de la ciutat ha rebut aquest cap de setmana dues denúncies més, un fet que eleva, de manera oficial, a set les denúncies per aquestes misterioses punxades a la capital de Catalunya. 

WhatsApp Image 2022 08 01 at 14.23.06
Agents de la Brimo dels Mossos d'Esquadra davant de la discoteca Tropics de Lloret de Mar / GRS

A Lleida una noia que estava en un festival de música també va ser traslladada a l’Hospital Arnau de Vilanova de la capital del Segrià després de rebre una punxada. Fins al moment, a l’espera de més dades, cap de les anàlisis fetes després dels atacs han revelat presència de tòxics que poguessin relacionar-se amb una possible submissió química. Sí que s'ha confirmat un nou cas a l'Escala, a l'Alt Empordà, denunciat per la víctima.

Qui punxa i per què?

No ho sap ningú. Tothom té teories, també els investigadors i els comandaments dels Mossos d’Esquadra, però ara mateix tothom coincideix a verbalitzar que la guerra contra les punxades és una batalla contra un “fantasma”. Les punxades denunciades no deixen rastre de tòxics en l’organisme de les víctimes i no es coneix cap cas que després de la punxada hagi derivat en un abús o agressió sexual o robatori o furt.

La investigació dels casos s’ha de fer resseguint les imatges de les càmeres de seguretat per si es pot localitzar l’autor de les punxades. En un dels casos, el segon de Salou, els amics de la víctima van poder assenyalar que el possible autor era un home alt amb una samarreta verda. Els vigilants de seguretat van repassar les imatges de les càmeres de seguretat del local per intentar localitzar-lo, tot i que de moment no ha transcendit si l’han pogut localitzar o no.

Els investigadors dels Mossos analitzen el fenomen en dues línies. La primera, l’inici de les punxades. Registrades a Lloret de Mar i amb el focus posat en turistes francesos, tenint en compte que al seu país també s’han registrat aquest tipus d’incidents, que van acabar també emmarcats en bretolades, reptes virals o macabres jocs. La segona, però, és el mimetisme, les còpies que algú pugui fer d’aquest modus operandi, amb finalitats igual o pitjors que les iniciades a la comarca de la Selva, i lluny dels punts més turístics del país.

Nous protocols contra les punxades

Contra pronòstic, la consellera Tània Verge, titular de la cartera d'Igualtat i Feminismes, ha volgut treure ferro a les punxades i ha assegurat que amb la modificació del protocol per aquest tipus d’atacs “ara pot estar tothom tranquil”. Ho ha assegurat aquest matí de dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio. La consellera reusenca alhora de destacar que no s’han registrat agressions o abusos sexuals, també ha demanat no “minimitzar” la problemàtica de les punxades, ja que, assegura, pot generar angoixa, és una agressió en si mateixa i fins i tot provoca la sensació de por o "terror sexual". De les dades oficials, setze de les disset denúncies les han formalitzat dones

Brimo Lloret007
Agents dels Mossos d'Esquadra fent controls preventius a la zona d'oci de Lloret de Mar / GRS

El nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius i recorda el telèfon d'emergències 112. També recull que un cop la persona és atesa pels serveis sanitaris, caldrà fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. També recull que s'haurà de valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada, tal com es fa sempre en casos de punxades accidentals, sigui o no en entorns d’oci. La consellera ha alertat que si bé ara les punxades només s’han registrat en discoteques, aquestes es poden produir també en concerts o festes majors i que cal estar alerta.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra han reforçat la seva presència en zones d’oci, com a Lloret de Mar mateix, on aquest cap de setmana s’han fet controls de pas i escorcolls selectius per prevenir punxades i, amb agents de paisà, s’han fet dispositius a l’interior de les discoteques on s’han registrat les punxades els darrers dies.