Tiktok s'ha convertit en una de les xarxes socials preferides de tothom. Amb l'augment de la seva popularitat, han començat a sorgir diferents tipus d'estafes que et podrien fer perdre diners i seguidors. Hi ha una llista de cinc punts que ha fet l'ESET Internet security per tal que coneguis al 100% les estafes més habituals de Tiktok.

ESET Internet security és una empresa especialitzada en ciberseguretat. Amb l'època de la digitalització, les estafes per internet han augmentat exponencialment. Tiktok s'ha convertit en una de les plataformes preferides dels estafadors, ja que hi ha milions d'usuaris, molts d'ells adolescents i menors d'edat, que poden ser susceptibles de ser víctimes d'aquest tipus de delicte.

L'estafa de les criptomonedes arriba a Tiktok

L'estafa per excel·lència a Tiktok és la de les criptomonedes. Hi ha milers d'usuaris que animen als seguidors a fer inversions en criptomonedes assegurant que guanyaran molts diners. Tot i que puguin semblar molt convincents o que tinguin molts seguidors, en la majoria d'ocasions, es tracta d'una estafa: et fan posar les teves dades personals i bancàries a pàgines de dubtosa fiabilitat per quedar-se amb tots els teus diners.

TikTok / Archivo
Les cinc estafes més populars de Tiktok / Arxiu

El phishing també ha arribat a Tiktok. Els ciberdelinqüents envien un correu fent-se passar pels responsables de l'aplicació dient que el teu compte ha estat bloquejat, o que has de verificar el teu compte, entre moltes altres excuses. Et fan arribar un enllaç per solucionar el fals problema. No obstant això, aquest enllaç és fraudulent i et podrien instal·lar un software maliciós que t'ho faci perdre tot.

Els comptes fakes o boots: molt populars a Tiktok

Els comptes fakes o boots també s'han popularitzat molt a Tiktok. Es tracta d'usuaris falsos que interactuen amb altres usuaris fent-los creure que son reals. El que fan els ciberdelinqüents és intentar convèncer les víctimes per demanar-los informació personal o dades bancàries i així poder-los enganyar. D'altra banda, també hi ha falses aplicacions molt semblants a Tiktok: si les instal·les al mòbil, et podrien instal·lar un software i accedir a les teves dades personals.

L'estafa dels falsos influencers: els ciberdelinqüents suplanten la identitat dels famosos

L'última estafa és la dels falsos influencers: són persones que es fan passar per famosos copiant el seu contingut. L'objectiu d'aquests comptes és aconseguir el màxim de seguidors possible. Tot i que es tracta del tipus d'estafa menys perillosa, és un delicte, ja que s'està suplantant la identitat d'una altra persona.

Si has estat víctima d'aquest tipus d'estafes, ho pots denunciar a la policia. En cas de veure algun indici que faci sospitar, el millor és informar a Tiktok i no fer clic als enllaços i bloquejar els comptes sospitosos de ser de ciberdelinqüents.