Alerta sanitària per una coneguda marca d'embotits que ha venut menjar contaminat amb listèria. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès un comunicat explicant detalladament quins son els lots afectats i ha demanat no consumir-los, ja que aquest bacteri podria provocar una infecció molt greu.

El producte afectat és botifarra de fetge comercialitzat en tres marques diferents: Hermanos Gómez Jiménez de Villamartín, Chacinas del Bosque i Trastienda Ibérica. El lot afectat és el número 120922, amb la data de consum preferent el 12 de març del 2023. Gràcies al Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), han pogut saber que aquests productes estan infectats amb listèria monocytogenes.

Embutido de higado / AESAN
Lot de botifarra infectat amb listèria / AESAN

Les persones amb més risc de patir una infecció greu per listèria

Les persones més susceptibles de patir una infecció per listèria son dones embarassades, nounats, gent gran i amb el sistema immune dèbil. En el pitjor dels casos, pot provocar problemes de salut greus. Els més susceptibles de patir les pitjors conseqüències d'aquests bacteris son els nadons. Els símptomes son febre, dolor muscular, diarrea, pèrdua de l'equilibri i mal de cap, entre d'altres. En el cas de les dones embarassades, pot provocar la pèrdua del fetus.

Producte comercialitzat a Catalunya i a Andalusia

Segons informa l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), aquests productes s'han comercialitzat a Andalusia i a una botiga de Barcelona. També han recomanat a les persones que hagin comprat aquests productes, que no els consumeixin i que els retornin al punt on els han comprat.

Si has consumit els productes contaminats i tens símptomes compatibles amb la listèria, ves immediatament al metge o a l'hospital, sobretot si ets una persona del grup de susceptibles de patir una infecció greu. També és important extremar les precaucions per evitar la contaminació creuada cap a altres aliments.