L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició, AESAN, ha llançat una nova alerta sanitària per advertir sobre la presència del bacteri Listèria monocytogenes, causant de la malaltia listeriosi, en un embotit de la marca Vicente López. Especialment perillosa en persones vulnerables, aquesta infecció provoca greus símptomes gastrointestinals, febre, vòmits o diarrea, per la qual cosa ara s'està retirant els dos lots infectats amb el bacteri.

Alerta sanitària a Espanya per un embotit amb listèria

L'alerta ha estat emesa aquest dilluns per l'AESAN i afecta un embotit concret que s'ha distribuït en diversos punts d'Espanya. La listèria és un bacteri molt perillós que contamina especialment la carn de porc i que pot ser greu en persones embarassades i gent amb problemes de salut o vulnerables a aquest tipus d'infeccions. En concret, es diu Listèria monocytogenes i provoca listeriosi, amb símptomes com a mal de cap, febre, diarrea o nàusees.

Embotit contaminat amb listèria / AESAN

Embotit contaminat amb listèria / AESAN

És per això que des d'AESAN recomanen a les persones que hagin consumit l'embotit afectat que vagin al centre de salut per fer un seguiment, ja que també es pot desenvolupar la malaltia de forma asimptomàtica. Específicament, el producte contaminat són els envasos de dos lots de Cabeza de Cerdo I, que inclou carn de morro i magre, cuita i fregida, de la marca Vicente López i fabricada per la indústria càrnia Tello, a Totanés, Toledo.

No el compris, no te'l mengis i torna'l

La presència del bacteri ha estat comunicada a l'agència, que depèn del Ministeri de Consum, pel govern de Navarra, encara que l'AESAN assegura que de moment "no s'ha notificat cap cas associat a aquesta alerta". Les persones amb més risc són grups com la tercera edat, nens petits, pacients de malalties immunodepressores i dones embarassades, a les que pot afectar fins i tot al fetus.

Amb les dades de l'organisme s'ha pogut saber que el producte contaminat, que es presenta amb un envasat "en atmosfera protectora" i pertanyent als lots 22501 i 22502 amb data caducitat del 15 d'abril de 2022, s'ha distribuït en sis comunitats autònomes d'Espanya, encara que no es descarten més afectades. Els paquets de 200 grams d'aquest producte han estat comercialitzats en supermercats d'Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Galícia, Madrid i País Basc.

Embotit contaminat amb listèria / AESAN

Hi ha de moment dos lots afectats, encara que no s'han notificat casos de listeriosi arran d'aquest cas / AESAN

Encara que els fets es continuen investigant, aquests dos lots estan sent retirats del mercat i l'AESAN demana als consumidors que, en cas de tenir-lo a casa, no se'l mengin i el tornin al punt de venda en el qual el van comprar. A les persones que sospiten haver ingerit el producte contaminat, es recomana vigilar els símptomes i recórrer a ajuda mèdica en el centre de salut més proper per fer un seguiment.