La policia avisa que les estafes de trucades telefòniques i SMS han augmentat molt en els darrers mesos. Els ciberdelinqüents fan servir tota mena de trucs per semblar creïbles amb diferents modalitats d'estafes, que et podrien hackejar el mòbil i fer-te perdre tots els diners. Les més populars son el smishing i el vishing.

En el cas del smishing, el modus operandi sempre acostuma a ser el mateix: els estafadors es fan passar per una entitat, normalment bancs, empreses o xarxes socials. S'inventen un problema que, suposadament, ells t'han de solucionar. Per fer-ho, et faciliten un enllaç o un número de telèfon al qual has de trucar. Tot i que puguin semblar molt convincents, és important no fer cas i bloquejar el número, ja que els enllaços acostumen a tenir un software maliciós que podria accedir a les teves dades personals i bancàries.

Suplanten la identitat del banc Santander en una nova estafa

Segons expliquen els Mossos, en les darreres setmanes s'ha detectat una estafa d'aquesta mena on suplanten la identitat del banc Santander. Els estafadors envien un SMS dient que el teu compte corrent està bloquejat i que, si hi vols tornar a accedir, has de fer clic en un enllaç que et faciliten. 

Estafa SMS banco Santander / Mossos d'Esquadra
Estafa SMS banc Santander / Mossos d'Esquadra

Els Mossos alerten de l'estafa del segrest virtual

D'altra banda, el vishing és quan els estafadors suplanten la identitat d'una persona o empresa i et truquen per telèfon. Igual que en el cas del smishing, s'inventen un problema amb l'objectiu d'aconseguir les teves dades personals o un ingrés econòmic. Un clar exemple de vishing és l'estafa del segrest virtual: et truquen i t'expliquen que han segrestat un familiar i que, si vols tornar-lo a veure, has de fer un ingrés d'una quantitat molt elevada.

Com evitar les estafes i què fer si has estat víctima

Si has estat víctima d'alguna d'aquestes estafes, estàs en el teu dret a denunciar-ho. La millor manera d'evitar aquests delictes és no fer clic als enllaços que t'envien i, en el cas del vishing, mantenir la calma i gravar la trucada, ja que en un futur, podria ser una prova clau per demostrar que has estat víctima d'estafa.