Després de l'aprovació el passat 25 d'agost de la nova Llei de 'només sí és sí', s'obre una escletxa que pot afavorir la reducció de condemnes. Davant aquest fet, un acusat de violació a Blanes (Selva) s'ha acollit a aquesta nova Llei, que podria beneficiar-lo de cara a una possible pena de presó, i l'Audiència de Girona ha suspès el judici pendent arran d'aquesta petició, segons informa Diari de Girona.

Reducció de les penes mínimes

La Llei 'només sí és sí' preveu penes mínimes més baixes pel delicte d'agressió sexual amb penetració. Abans, les penes mínimes eren de 6 anys, mentre que ara es rebaixen a 4 anys. En casos més lleus, es podran imposar multes de 18 a 24 mesos. Pel que fa a les penes màximes —aquí s'inclou violació en grup, ús d'armes, etc.— es continua contemplant els 15 anys, com fins ara. Un dels canvis que introdueix la nova llei impulsada pel Ministeri d'Igualtat és l'eliminació del delicte d'abús sexual i passa a considerar-se agressió sexual qualsevol acte sexual no consentit. La diferència radicava en si la víctima havia patit violència o intimidació i, dependent d'aquest fet, s'aplicaven unes penes o altres. Ara això desapareix, però les penes mínimes previstes s'han reduït.

L'acusat podria beneficiar-se

La defensa de l'acusat de violació a Blanes ha sol·licitat suspendre la vista fins a l'entrada en vigor de la nova legislació, el pròxim 7 d'octubre. Sorprenentment, tant l'acusació particular com la fiscalia no s'hi han oposat. Per tant, el nou judici tindrà lloc el 20 d'octubre i l'acusat podria sortir-ne beneficiós.

Violació a Blanes

Els fets van tenir lloc la nit del 24 d'agost de 2018 al domicili de la víctima a Blanes. Segons expliquen les acusacions, la relació s’havia iniciat el juny de 2017, i uns mesos després el processat va començar a mostrar "actituds de gelosia i control" cap a la víctima, entre les quals criticar com vestia, voler saber sempre amb qui anava i obligar-la a contestar-li els missatges al moment. Segons assenyala l’acusació particular, "l’acusat li deia que la víctima era menys que ell per ser dona". 

Uns dies abans de la violació, la parella de l'acusat va reconèixer que s'havia vist durant dues setmanes amb un altre home, però que no havia passat res. L'acusat, però, va retreure-li els fets i van iniciar una discussió. Quan van entrar a l’habitació de la noia, el processat va llançar-la sobre el llit, se li va situar al damunt i li va agafar les mans per impedir que s’escapés. La víctima va intentar treure-se’l del damunt dient-li que la deixés i intentant apartar-lo amb les cames, sense aconseguir que li fes cas. Seguidament, la va violar i la va fer caure del llit. Durant l’episodi, també va vexar-la amb insults. Arran d'aquest fet, la víctima va patir lesions físiques, però també psicològiques, ja que li van provocar un trastorn per estrès posttraumàtic.

A l'espera del judici i una condemna després de 5 anys

Així doncs, per tots aquests fets, l'acusació particular i la fiscalia demanen 13 anys de presó, llibertat vigilada durant 10 anys, ordre d'allunyament durant 20 anys i localització permanent durant un mes. A més, també demanen una indemnització per la víctima de 10.000 euros pels danys morals i 245 euros per les lesions que va patir. L'home està acusat d'un delicte de violació, maltractament masclista i delicte lleu de vexació injusta. Ara s'espera a la celebració del judici el pròxim 20 d'octubre per comprovar quina serà la pena definitiva i si l'acusat es beneficiarà de la petita escletxa de la Llei 'només sí és sí'.