Aquest diumenge es compleixen 30 anys de la desaparició de Míriam, Toñi i Desirée, les tres nenes d’Alcàsser que van ser brutalment assassinades en el crim més mediàtic de la història d'Espanya. Tres dècades després, el cas continua obert en l’àmbit judicial buscant noves pistes i evidències del que va passar o que ajudin a trobar Antonio Anglés, el presumpte assassí que va fugir després del crim i que porta desaparegut des de 1993.

Les tres noies, de 14 i 15 anys, van desaparèixer un dissabte al vespre quan anaven de festa a una discoteca de Picassent, però mai hi van arribar. Els seus cadàvers van ser trobats per dos apicultors el 27 de gener de 1993 semienterrats en una fosa al barranc de la Romana, en un paratge muntanyós de difícil accés prop del pantà de Tous. Les proves que van trobar els investigadors van assenyalar Antonio Anglés i el seu amic Miguel Ricart com els presumptes autors de l’assassinat.

Anglés va fugir quan l’anaven a detenir a casa seva i des d’aleshores no se sap on és. L’última notícia que es té d’ell és que va viatjar com a polissó en un vaixell que anava de Portugal a Irlanda, però mai va arribar a Dublín. La seva família vol que se'l declari mort. Per la seva banda, Ricart va ser jutjat l’any 1997 i condemnat a 170 anys de presó. No obstant això, la seva sentència va ser reduïda a 21 anys per la suspensió de la doctrina Parot i va sortir en llibertat el novembre de 2013. Actualment, té 53 anys i l’últim que se sap d’ell és que l’any passat va ser identificat per la policia en un narcobloc de Madrid.

El cas del crim d’Alcàsser continua obert per tal de trobar Antonio Anglés

La investigació judicial del crim ja està jutjada i tancada, però encara queda oberta una peça dedicada a trobar Antonio Anglés, un dels pròfugs més buscats de la justícia espanyola. En el marc d’aquesta peça, l’acusació popular ha demanat que s’analitzin els cotxes que es van confiscar a Ricart i Anglés i que es doni un impuls amb tècniques modernes a l’anàlisi de les proves que estan pendents de resultats o que havien estat descartades en el seu moment.

D’aquesta forma, s’ha reactivat l'anàlisi de pèls i altres possibles restes en els vehicles, la cerca d’ADN en la roba interior que portaven les tres menors assassinades i altres restes que es puguin trobar en escenaris relacionats amb el crim, com podria ser la catifa amb la qual es van embolicar els cadàvers. El jutge també ha ordenat l’anàlisi d’un llençol blanc que cobria el matalàs que hi havia a la caseta on van retenir a les noies, diverses fibres trobades al matalàs o unes raspadures i un tros de fusta que es van trobar al mateix lloc.

Als anys 90, la tecnologia policial no era l'actual i la identificació de l’ADN amb prou feines portava uns anys. En algunes mostres es van trobar restes de semen o sang, però no van donar cap resultat concloent, ja sigui perquè no es van fer les anàlisis necessàries o per la baixa sensibilitat de les proves en aquella època. Els experts tenen l’esperança que amb els temps que corren i l’avenç tecnològic, aquestes mostres puguin donar noves claus per resoldre el cas. En aquest sentit, s’espera que es puguin resoldre alguns dubtes sobre què va passar aquella nit i si, com apuntava la sentència del judici, hi havia alguna tercera persona implicada que no hagi estat identificada. El cas prescriurà el 14 de desembre de 2029, quan es compleixen 20 anys des que la jutgessa va intervenir el telèfon de la germana d'Antonio Anglés per intentar descobrir on s'amagava.