Cinc anys del doble assassinat de Marc Hernández i Paula Mas al pantà de Susqueda (Selva) i continua sent tot un misteri. Moltes peces són, encara, sense resoldre, però apareixen nous testimonis que aporten dades que mai havien transcendit i que podrien ajudar a aclarir el cas. La jove parella viatjava des de la comarca del Maresme amb el seu Opel Zafira per dirigir-se cap al pantà de Susqueda per sortir a navegar en caiac. Tanmateix, les últimes imatges de Marc i Paula són les d'una càmera d'un caixer de La Cellera de Ter. Des d'aleshores, mai més es va tornar a veure la parella, que no va tornar de l'embassament de Susqueda, on més tard es descobriria que van ser assassinats a trets. Ara, cinc anys després, les peces d'aquest doble crim continuen sense encaixar.

La periodista de successos d'El Punt Avui, Tura Soler, ha seguit de prop el cas i, fins i tot, ha escrit un llibre titulat 'El pantà maleït', on explica el trencaclosques que suposa la investigació i els seus massa caps per lligar. "Hi ha un retaule, que és el pantà de Susqueda, i moltes peces que són certes i que han estat comprovades, però després no hi ha manera de fer que encaixin", assegura la periodista. El crim va tenir lloc el 24 d'agost de 2017, just quan Catalunya se submergia en un profund dolor pels atemptats del 17-A a les Rambles de Barcelona i Cambrils. A causa de l'atemptat, el doble crim de Susqueda va passar a un segon pla, però amb el temps, ha emergit amb més força que mai.

L'únic sospitós, en llibertat

Jordi Magentí, el principal sospitós i encausat de l'assassinat va ser posat en llibertat després de passar un any a la presó. El jutge d'instrucció del cas va decidir la seva posada en llibertat per falta de prou indicis, ja que no es van trobar restes de l'ADN de les víctimes a la seva roba, no existeix un mòbil clar, no hi ha arma del crim i els jutges van qüestionar fins i tot la certesa amb què la policia ubicava el lloc de l'assassinat: una masia abandonada al peu del pantà, la Rierica. Els cossos de Marc i Paula, el seu cotxe Opel Zafira i els caiacs van ser trobats en diferents punts de l'embassament.

Magentí va passar 3030 dies en presó preventiva. Un dels indicis que l'acusen és que ell mateix va reconèixer haver estat pescant en la Rierica just aquell dia a aquella hora. A això, se li sumen els seus antecedents. És un home amb un trastorn límit de personalitat, amb dificultats per controlar brots d'ira i que va matar la seva exdona el 1997. També hi ha constància que el seu vehicle, un Land Rover blanc, va ser captat per càmeres de seguretat del pantà poc després de l'Opel Zafira. Durant els registres policials, a casa de la mare de Magentí, van trobar dues pistoles, però es van descartar com a arma del crim.

La investigació dels Mossos d'Esquadra està sent molt tediosa. Ara, estan pendents de l'"estudi paramètric de la propagació del so" per descobrir l'origen dels trets. Per aconseguir-ho, els agents necessiten reproduir les condicions exactes en les quals es trobava l'embassament aquell mateix dia. Tanmateix, s'afegeix un inconvenient: ara mateix, a causa de la sequera, el pantà és massa buit, segons informa la periodista Soler.

Un misteriós personatge, Bartomeu Soler

En tota aquesta història va aparèixer Bartomeu Soler, un solitari barraquista que vivia a prop d'on es van trobar els cossos. "La gent ens va dir que era un senyor rar que posava trampes i que no parlava amb ningú, però no va ser reticent a xerrar", recorda la periodista. "Però sempre ens deia que el dia de la desaparició ell no va veure ni va escoltar res", diu. Encara que aquest home no va deixar anar peça, Tura Soler sospitava d'ell. "Ens quedàvem amb el dubte, perquè quan recordava aquesta història es posava a plorar. Un tipus que viu sol al mig del bosc es posava a plorar amb això. Però després no aconseguia treure'l res més", explica la periodista, que el va visitar en nombroses ocasions. Tanmateix, quan la periodista va tornar a visitar-lo, es va trobar el seu cos sense vida sota d'una escala que conduïa a un arbre on hi havia una soga penjant. "L'escena semblava la d'un suïcidi, però l'autòpsia va dir que havia mort d'una parada cardíaca. Com més vegades vas al pantà, menys coses entens", sentència Tura Soler.

Un testimoni que arriba 5 anys tard

El doble crim de Susqueda és un cas amb molts dubtes sense resoldre. I fa tan sols un mes, va sortir a la llum una nova incògnita que pot ajudar a aclarir els fets. Es tracta d'Antoni, un veí d'Osona que va assegurar haver vist el 26 d'agost de 2017 un caiac mig desinflat en forma de V a prop de la zona on hi ha l'embarcador, pels entorns del pantà de Sau i Susqueda, i un cotxe misteriós amb dos ocupants que estaven discutint i que gesticulaven amb indignació, segons va avançar la periodista del diari El Punt Avui.

Segons la versió del veí, aquest estava fent una ruta amb bicicleta pels entorns del pantà. Baixant per la pista que ve de Sau va veure a l'aigua el caiac. No li va donar importància i va continuar el seu camí, pensant que algú l'hauria deixat allà perquè se li havia espatllat. Seguint la ruta de camí a Sant Martí Sacalm va trobar un cotxe que venia del camí de la font del Borni. Dins va veure dos homes que li van cridar l'atenció perquè estaven discutint, encara que no va poder escoltar res. Ell i la seva bicicleta van enfilar camí a dalt cap a Sant Martí i el cotxe amb els dos ocupants va anar en sentit contrari.

Antoni va assegurar que un dels homes, el conductor, portava barba i que els dos més aviat eren "bruts". El cotxe era un model de color blanc brut o gris i, podria ser un Peugeot 106 o bé un Ford Festa. El veí, una vegada arribat a Sant Martí Sacalm, va veure que encara tenia bastant bateria a la bicicleta, així que va decidir tornar a fer la mateixa ruta de tornada cap a Osona. Les càmeres de seguretat de les oficines de la presa van captar el seu pas a les 9.51 hores a l'anada i les 11.45 hores de tornada, fet que va confirmar que la vista del caiac i dels dos homes misteriosos es correspon al dissabte 26 d'agost de 2017. Just aquest mateix dia, dos pescadors de Banyoles també van veure la petita embarcació, així com un pescador de Santa Coloma de Farners i uns motoristes de Sant Feliu de Guíxols. A diferència d'Antoni, els dos individus ho van declarar davant dels Mossos i el seu testimoni consta en el sumari del cas, però el ciclista d'Osona ha tardat cinc anys a explicar-ho.

Geolocalització del telèfon d'una de les víctimes

Després de cinc anys, segueixen les investigacions per part dels Mossos d'Esquadra, mentre que el cas ha passat ja per les mans de diversos jutges de Santa Coloma de Farners (Selva). Les últimes informacions revelades per Tura Soler relatives al cas afegeixen un nou interrogant: la geolocalització del telèfon de Marc dona els seus últims senyals just on es trobava Bartomeu Soler, el veí mort. El mòbil continua donant senyal per aquest camí a les 11.40 h i fins a les 11.48 hores, quan la parella ja estava morta, amb la qual cosa qui el va desplaçar —amb o sense els cossos— només podia ser ja l'assassí.